Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający

2017-11-21
Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający
Autor: thinkstockphotos.com Piernik staropolski przygotowuje się z ciasta dojrzewającego kilka tygodni - nadaje mu to wyjątkowy smak
łatwy
90 min
4

Dojrzewający piernik staropolski z powidłami według tradycyjnego przepisu powinien być pulchny, słodki, o wyraźnie miodowo-korzennym aromacie. Warto wykorzystać sprawdzony przepis na piernik z długo dojrzewającego ciasta, sporządzony według wskazówek naszych babć. Oto, jak zrobić doskonały piernik staropolski na święta Bożego Narodzenia. 

Składniki

500 g miodu pszczelego

2 szklanki cukru

200 g masła

1 kg mąki

3 jajka

3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

pół łyżeczki soli

2 opakowania przyprawy korzennej do pierników (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)

2 łyżki siekanych orzechów włoskich

2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej

3-4 posiekane figi

2 łyżeczki siekanych migdałów

powidła śliwkowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Miód, masło, cukier wrzuć do rondla. Rozpuść na wolnym ogniu.

Masę przestudź. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, przyprawy korzenne, jajka i sodę rozpuszczoną w małej ilości przegotowanego mleka. Dokładnie wyrób ciasto.

Dodaj do masy bakalie. Połącz wszystkie składniki.

Ciasto zawiń starannie ściereczką i umieść w chłodnym miejscu. Najkrócej – na kilka dni, najdłużej – na miesiąc. W tym czasie ciasto będzie dojrzewać i gęstnieć.

Dojrzałe ciasto piernikowe podziel na dwie, trzy części. Każdą rozwałkuj, ułóż na natłuszczonej prostokątnej lub kwadratowej blasze (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia).

Piekarnik nagrzej do temperatury 160-180 stopni Celsjusza. Piernik piecz przez 50-60 minut. Pod koniec obserwuj go częściej, by się nie przypalił.

Gdy placki ostygną, przełóż je lekko ogrzanymi powidłami śliwkowymi. Na wierzchu dociśnij piernik drewnianą deską, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. W tym czasie warstwy piernika się skleją, powidła zwilżą nieco ciasto.

Gotowy piernik możesz ozdobić rozpuszczoną polewą czekoladową, płatkami migdałów lub połówkami obranych orzechów włoskich.

Macie ochotę na więcej? Polecamy także inne przepisy na wyśmienite pierniki: Piernik z bakaliamiPiernik w czekoladzie oraz Piernik z dyni.

Sprawdź także >>> Jak zrobić piernik? Przepis krok po kroku na smaczne ciasto