Masę na makowiec robię z tym składnikiem. To wyśmienite ciasto podaję zawsze w Boże Narodzenie

makowiec budyniowy
Autor: Shutterstock Do masy na świąteczny makowiec dodaj ten produkt. Smakuje tak dobrze, że inne ciasta idą w odstawkę.
łatwy
30 min
8

Dieta wegetariańska

Według staropolskich wierzeń w czasie Boże Narodzenia zjedzenie maku zapewniało świetlaną przyszłość. Aby kolejny rok był udany, najlepiej upiec domowy makowiec. Jak to zrobić? Warto wybrać ten prosty przepis i zaskoczyć rodzinę makowcem budyniowym. To wyśmienite ciasto, które idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie. Oto łatwy i szybki przepis na wyborny świąteczny makowiec z budyniem.

Czy do masy makowej można dodać budyń?

Aromatyczny i wilgotny świąteczny makowiec przygotowany według tego przepisu smakuje znakomicie. Sekretem jego smaku jest obłędna masa makowa, którą robi się na bazie budyniu. Ten znany i lubiany deser doskonale łączy się ze zmielonym makiem i innymi składnikami, tworząc pyszne nadzienie do makowca. Ciasto jest wyjątkowo dobre, wilgotne i znika do ostatniego okruszka.

Jak zrobić makowiec budyniowy?

Przepis na wyjątkowy makowiec z dodatkiem budyniu waniliowego jest prosty. To łatwe świąteczne ciasto, które zrobią nawet ci bez większego doświadczenia w domowych wypiekach. To w miarę szybkie domowe ciasto na Boże Narodzenie. Lista składników nie jest długa i składa się z dwóch części. Została podzielona na składniki do ciasta i produkty do masy makowo-budyniowej.

Jak więc upiec pyszny świąteczny makowiec z budyniem, który zachwyci każdego? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i nie sprawia żadnych problemów.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta i podzielenie go na dwie części
  • 2. krok – wyłożenie tortownicy ciastem
  • 3. krok – przygotowanie masy budyniowej z makiem
  • 4. krok – przełożenie masy budyniowej z makiem na spód i posypanie wierzchu pozostałym ciastem
  • 5. krok – upieczenie makowca budyniowego w piekarniku

Jak podawać makowiec budyniowy?

Przepis na pełen smaku i wilgotny makowiec budyniowy dobrze jest mieć pod ręką, zwłaszcza przygotowując menu na Boże Narodzenie. To wyborne świąteczne ciasto jest nie tylko pyszne, ale i łatwe do zrobienia w domowych warunkach. Na pewno zrobi oszałamiająca karierę na świątecznym stole. Każdy będzie pod wrażeniem jego doskonałego smaku.

Gotowy makowiec można udekorować lukrem cytrynowym lub polewą czekoladową. Sprawdzi się też cukier puder.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 375 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • Budyniowa masa makowa:
  • 750 ml mleka
  • 200 g mielonego maku
  • 150 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać cukier i cukier z wanilią. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i wbić jajko. Wymieszać.
  • Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Energicznie wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 1/4 i 3/4. Mniejszą część owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
  • Większą część rozwałkować na wielkość tortownicy i wyłożyć nim dno i boki. W kilku miejscach nakłuć widelcem.
  • Przygotować masę do ciasta. Proszek budyniowy rozrobić w połowie mleka. Pozostałe mleko przelać do garnka. Wsypać mak i cukier. Dodać ekstrakt migdałowy. Zagotować i wlać zimny budyń rozrobiony w mleku. Mieszać i podgrzewać, aż składniki się połączą i powstanie gęsta masa. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Masę przełożyć na spód i wyrównać.
  • Mniejszą część ciasta zetrzeć na tarce i równomiernie posypać wierzch ciasta.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 45 minut.
    Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać na deser w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Beszamel - Jak zrobić makowiec
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej