Weź herbatniki i przełóż je kremem budyniowym. Obłędne ciasto bez pieczenia zrobisz w 10 minut

ciasto na herbatnikach
Autor: Shutterstock Jak zrobić ciasto z herbatników i budyniu? Z tym przepisem zawsze się udaje i pysznie smakuje.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z herbatników i budyniu? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Najlepsze i najłatwiejsze ciasto bez pieczenia z herbatników i budyniu to strzał w dziesiątkę. Ten pyszny deser, który rozpływa się w ustach, robi się z tylko czterech składników w bardzo krótkim czasie. Poznajcie łatwy i ekspresowy przepis na obłędne ciasto na herbatnikach bez pieczenia.

Z czego zrobić ciasto na herbatnikach?

Domowe ciasto, które nie wymaga pieczenia, przygotowuje się z prostych i łatwo dostępnych składników. Wszystkie produkty można kupić nawet w małych osiedlowych sklepach bez względu na porę roku. Być może macie je wszystkie w domu i nawet wyjście do sklepu nie będzie konieczne. Na liście składników nie ma żelatyny i dodatkowego białego cukru.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić najlepsze na świecie ciasto na herbatnikach bez pieczenia? Te cztery składniki są niezbędne:

  • mleko
  • herbatniki
  • budyń waniliowy z cukrem
  • masło

Jak zrobić ciasto na herbatnikach?

Pyszne domowe ciasto bez pieczenia to połączenie herbatników i kremu budyniowego. Przepis na ten w sam raz słodki deser jest banalnie łatwy. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, ale trzeba pamiętać, że gotowe ciasto należy jeszcze schłodzić w lodówce.

Jak więc przygotować obłędne ciasto na herbatnikach? Z tym przepisem ten słodki przysmak z kremem budyniowym zawsze się udaje.

  • 1. krok – przygotowanie budyniu
  • 2. krok – przygotowanie kremu budyniowego
  • 3. krok – przełożenie herbatników kremem budyniowym
  • 4. krok – schłodzenie ciasta na herbatnikach w lodówce

Jak podawać ciasto na herbatnikach?

Ten prosty deser z herbatników i budyniu, który nie wymaga pieczenia, sprawdzi się zawsze. Ciasto na herbatnikach jest uniwersalne i pasuje na każdą okazję. Przepis jest łatwy i szybki, a składniki są zawsze w klepach, więc można je robić przez cały rok. Gotowe ciasto warto oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.

To podstawowy przepis na ciasto na herbatnikach bez pieczenia. Do przygotowania kremu wykorzystuje się budyń waniliowy, ale można też użyć innych smaków. Ciasto pysznie smakuje z kremem budyniowym śmietankowym i czekoladowym. Fani bananów mogą przygotować krem o smaku tego egzotycznego owocu.

SKŁADNIKI

  • 2 opakowania herbatników (2 x 100 g)
  • 500 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
  • cukier puder do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odlać połowę mleka i wymieszą z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko przelać do rondelka i zagotować.
  • Wlać rozrobiony proszek budyniowy i energicznie wymieszać. Zmniejszyć ogień i podgrzewać, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Masło ubić na puch, a następnie stopniowo dodawać budyń. Ubijać, aż składniki połączą się w jednolity krem.
  • Niedużą formę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę herbatników.
  • Na herbatnikowy spód przelać krem i wyrównać. Ułożyć drugą warstwę herbatników.
  • Ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę.
  • Podawać na deser oprószone cukrem pudrem.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
Anna Szulc-Górska
więcej