Ten szwedzki tort bije rekordy popularności. Prinsesstårta jest zjawiskowa i przepyszna
Dieta wegetariańska
Prinsesstårta to najpopularniejszy tort w Szwecji. Jest to wyborne połączenie puszystego biszkoptu, aksamitnego kremu waniliowego, bitej śmietany i zielonego marcepanu. Tort prezentuje się wyjątkowo efektownie i smakuje jak z najlepszej cukierni w Sztokholmie. Nie trzeba jednak jechać do Szwecji, aby go spróbować. Można zrobić go w domu według przepisu, który znajdziecie poniżej.
Tort Prinsesstårta – dlaczego nazywa się go szwedzkim tortem księżniczki?
Ten elegancki tort to prawdziwa ikona szwedzkiej sztuki cukierniczej. Składa się z kilku warstw, które idealnie się ze sobą komponują, tworząc to wyborne ciasto. Prinsesstårta jest połączeniem puszystego biszkoptu, kremu waniliowego, bitej śmietany i charakterystycznego marcepanowego płaszcza w zielonym kolorze, który pokrywa cały tort. Zwieńczeniem tortu jest czerwona marcepanowa róża.
Według szwedzkich legend i podań przepis powstał w latach 20. XX. Stworzyła go Jenny Åkerström, która była nauczycielka gotowania szwedzkich księżniczek Margarety, Marty i Astrid. Księżniczkom tak bardzo smakował ten tort, że zaczęto go nazywać Tårtan som prinsessorna tyckte om, co oznacza Tort, który lubią księżniczki. Z czasem nazwa została skrócono do Prinsesstårta i tak wypiek nazywany jest do dziś.
Dlaczego szwedzki tort księżniczki jest zielony?
Cechą charakterystyczną, która wyróżnia Prinsesstårta, jest marcepanowy płaszczyk pokrywający tort. Jest to masa marcepanowa zabarwiona na zielony kolor. Ta barwa stała się tradycyjnym elementem tego szwedzkiego przysmaku.
Nikt dokładnie nie wie, dlaczego akurat marcepan w kolorze zielonym stał się znakiem rozpoznawczym tortu księżniczki. Zielony kolor masy marcepanowej pięknie kontrastuje z jasnym wnętrzem tortu – biszkoptem, krem waniliowym oraz bitą śmietaną. Efekt wizualny jest niesamowity.
Jak zrobić Prinsesstårta?
Szwedzki tort księżniczki zachwyca zjawiskowym wyglądem i przepysznym smakiem. Można go zrobić w domu bez konieczności podróży do Szwecji. Przepis na Prinsesstårta nie jest skomplikowany, ale warto mieć więcej czasu na przygotowanie tego wybornego deseru. Tort robi się go w poszczególnych etapach, które nie są trudne, ale wymagają cierpliwości i czasu. Lista składników obejmuje produkty, które można kupić w polskich sklepach przez cały rok.
Jak więc zrobić Prinsesstårta według tradycyjnego szwedzkiego przepisu? Aby tort wyszedł za pierwszym razem, należy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie.
- 1. etap – upieczenie biszkoptu
- 2. etap – przygotowanie kremu waniliowego
- 3. etap – przygotowanie masy marcepanowej
- 4. etap – przygotowanie bitej śmietany
- 5. etap – złożenie szwedzkiego tortu księżniczki
- 6. etap – schłodzenie Prinsesstårta w lodówce
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- 110 g cukru
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
Krem waniliowy:- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 laska wanilii
Bita śmietana:- 200 ml schłodzonej śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Masa marcepanowa:- 120 g migdałów blanszowanych
- 180 g cukru pudru
- 1 białko
- zielony barwnik spożywczy
- czerwony barwnik spożywczy
dodatkowo:- 3 łyżki dżemu malinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka przełożyć do misy miksera, wsypać cukier i wlać wodę. Utrzeć na jasną i puszystą masę.
- Stopniowo wsypywać mąkę ziemniaczaną i mieszać, aż składniki się połączą.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka. Odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem waniliowy. Mleko przelać do rondelka. Włożyć przekrojoną laskę wanilii i zagotować.
- Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puch, a następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Powoli i wąskim strumieniem wlewać gorące mleko bez laski wanilii. Cały czas mieszać, aż składniki się połączą.
- Masę przelać do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Rondelek zestawić z ognia. Dodać masło i wymieszać, aż się roztopi. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować marcepan. Migdały zmielić i wymieszać z cukrem pudrem i białkiem. Wyrobić gładką masę. Podzielić na 2 części, z czego jedna powinna być zdecydowanie większa.
- Do większej części dodać kilka kropli zielonego barwnika spożywczego, a do mniejszej czerwonego. Obie masy wyrabiać, aż będą jednolicie zielone i czerwone.
- Przygotować bitą śmietanę. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec wsypać cukier z wanilią i ubijać kilka chwil.
- Ostudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat posmarować dżemem malinowym, wyłożyć krem waniliowy i przykryć drugim. Wyłożyć 3/4 bitej śmietany i przykryć trzecim blatem. Tort posmarować z każdej strony bitą śmietaną i przykryć rozwałkowaną na cienki placek zieloną masą marcepanową.
- Z czerwonego marcepanu uformować różę i umieścić ją na wierzchu tortu.
- Wstawić do lodówki.
- Podawać na deser na różne okazje i święta.