Ten składnik sprawia, że biszkopt zawsze wychodzi. Dodaję go zamiast mąki ziemniaczanej
Dieta wegetariańska
Biszkopt to pyszne, puszyste i uniwersalne ciasto. Świetnie smakuje samo i można wykorzystać je do przygotowania domowego tortu lub przełożyć kremem. Biszkopt budyniowy to prawdziwy hit. Robi się go błyskawicznie tylko z czterech składników, a jego największą zaletą jest to, że zawsze się udaje. Oto prosty i szybki przepis na pyszny i niesamowicie puszysty biszkopt budyniowy.
Czy do biszkoptu można dodać budyń?
W tym sprawdzonym przepisie do ciasta na biszkopt dodaje się jeden nieoczywisty składnik. To właśnie on sprawia, że ciasto jest tak pyszne i puszyste, a do tego zawsze wychodzi. Nie opada i jest wysokie. Sekretem tego przepisu jest budyń. Proszek budyniowy wystarczy wymieszać z mąką pszenną i dodać do masy jajecznej. Jeżeli więc zastanawiacie się, czy do biszkoptu można dodać budyń zamiast mąki ziemniaczanej, odpowiedź jest prosta. Budyń idealnie sprawdzi się jako składnik domowego biszkoptu i świetnie zastąpi mąkę ziemniaczaną.
Z czego zrobić biszkopt budyniowy?
W tradycyjnej recepturze na biszkopt na liście składników znajdują się cztery składniki, w tym mąka ziemniaczana. Ten ostatni składnik warto jednak zastąpić budyniem w proszku. Oprócz proszku budyniowego do biszkoptu potrzebne są trzy produkty, które z łatwością można kupić nawet w małych sklepach osiedlowych. Być może macie je w domu i wycieczka do sklepu nie będzie konieczna.
Z czego więc zrobić biszkopt na budyniach? Lista składników obejmuje tylko cztery łatwo dostępne produkty, takie jak:
- mąka pszenna
- jajka
- cukier
- budyń w proszku bez cukru o smaku waniliowym lub śmietankowym
Jak zrobić biszkopt budyniowy?
Przepis na uniwersalny domowy biszkopt z dodatkiem budyniu jest łatwy i szybki. Podstawą tego klasycznego ciasta jest piana z białek. Dlatego należy ubić je na sztywną pianę. Dzięki temu ciasto wyjdzie za pierwszym razem, pięknie wyrośnie i nie opadnie po upieczeniu.
Jak więc zrobić biszkopt budyniowy w domu? To łatwy i szybki przepis na puszysty i wysoki biszkopt na budyniach, który zachwyca znakomitym smakiem, miękką konsystencją i doskonałym aromatem.
- 1. krok – wymieszanie mąki z proszkiem budyniowym
- 2. krok – ubicie białek z cukrem na sztywną pianę
- 3. krok – ubicie piany z białek z żółtkami
- 4. krok – połączenie masy jajecznej z suchymi składnikami
- 5. krok – upieczenie budyniowego biszkoptu w piekarniku
SKŁADNIKI
- 200 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- 6 jajek
- 80 g budyniu bez cukru waniliowego lub śmietankowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę i proszek budyniowy. Wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier.
- Cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku. Miksować do połączenia składników.
- Stopniowo wsypywać mąkę z budyniem i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika, ostrożnie odwrócić do góry dnem i przełożyć na deskę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Biszkopt podawać na deser lub wykorzystać do tortu czy ciasta przekładanego kremem.