Uniwersalny biszkopt tortowy: przepis na idealny biszkopt do tortów

2021-03-29
Uniwersalny biszkopt tortowy: przepis na idealny biszkopt do tortów
Autor: thinkstockphotos.com Sam biszkopt przełożony dżemem można podać do herbaty lub kawy na podwieczorek albo przełożyć go kremem i zamienić w tort. 
łatwy
30 min
4

Uniwersalny przepis na biszkopt tortowy, który nigdy nie opada przyda się każdemu. Biszkopt przełożony kremem lub musem stanie się wykwintnym deserem na świąteczne okazje. Sam biszkopt, niczym nie przełożony, jest tak smaczny, że można podać go na podwieczorek do kawy lub herbaty. Można go także przełożyć dobrym dżemem i bitą śmietaną, tak jak to robią Francuzi. Wypróbujcie przepis na uniwersalny biszkopt i zostańcie mistrzami tortów!

Polecamy również przepis na biszkopt migdałowy oraz przepis na biszkopt cytrynowy 

Zobacz galerię inspiracji: 

SKŁADNIKI

  • 140 g czyli niepełna szklanka mąki pszennej tortowej
  • 50 g czyli 1/3 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej 
  • 7 dużych jajek (rozmiar L)
  • 150 g czyli 3/4 szklanki drobnego cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wyjąć z lodówki na godzinę przed szykowaniem biszkoptu.
  • W małej misce wymieszać ze sobą obie mąki.
  • Oddzielić żółtka od białek. (Dokładnie o oddzielaniu żółtek od białek piszemy tutaj). Białka umieścić w dużej szklanej misce i ubijać kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić powstających pęcherzyków powietrza. To one uniosą biszkopt.
  • Po 3 minutach miksowania białek można zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypywać po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksować białka przynajmniej minutę. Na koniec dodać żółtka i dalej miksować jeszcze kilka minut.
  • Obroty miksera zmniejszyć do minimum (lub użyć szpatułki) i dodać mieszankę mąk do piany jajecznej. Zamieszać szybko do połączenia składników.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Boków formy niczym nie smarować. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię. 
  • Biszkopt piec około 30 minut (nie dłużej niż 35 minut) w piekarniku nagrzanym do 170°C z termoobiegiem (do suchego patyczka) lub do 180°C z grzaniem góra i dół.  
  • Biszkopt można wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.