Piernik na jogurcie. Pyszne ciasto na Boże Narodzenie w 3 krokach
Dieta wegetariańska
Pyszny i aromatyczny piernik to jeden z tradycyjnych wypieków na święta Bożego Narodzenia. Pierniki znane są w Polsce już od XVII wieku. W tamtym czasie tylko najzamożniejsi mogli pozwolić sobie na ten słodki przysmak o korzennym smaku. Dziś każdy może upiec piernik, a wykorzystując ten prosty przepis ciasto na święta uda się na piątkę z plusem. Poznajcie łatwy i szybki przepis na piernik na jogurcie bez miksera.
Z czego zrobić piernik na jogurcie?
Pyszny piernik na jogurcie o intensywnym smaku korzennych przypraw składa się z prostych składników. Są dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym nie tylko przed świętami Bożego Narodzenia. Co więc jest potrzebne, aby upiec doskonały piernik na jogurcie?
Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:
- mąka pszenna tortowa
- naturalny jogurt
- cukier i cukier z prawdziwą wanilią
- powidła śliwkowe
- masło
- jajka
- kakao
- kawa rozpuszczalna
- cynamon
- proszek do pieczenia
Jak zrobić piernik na jogurcie?
Przepis na aromatyczny piernik na jogurcie nie jest skomplikowany. To bardzo proste ciasto idealne na święta Bożego Narodzenia, które zrobi oszołamiającą karierę na stole. Piernik jest wyjątkowo smaczny, miękki i po prostu rozpływa się w ustach. Jak więc zrobić piernik z dodatkiem jogurtu samodzielnie?
Przepis na domowy piernik na jogurcie jest podzielony na kilka prostych kroków:
- 1. krok – wymieszanie jogurtu z jajkami, cukrem, cukrem z wanilią, masłem, powidłami śliwkowymi, kawą, kakao i cynamonem oraz mąką i proszkiem do pieczenia
- 2. krok – przełożenie ciasta do formy
- 3. krok – upieczenie piernika w piekarniku
Jak podawać piernik na jogurcie?
Rozpływający się w ustach domowy piernik na jogurcie to ciasto, które najlepiej smakuje podczas świąt Bożego Narodzenia. Udekorowane polewą czekoladową zachwyci już samym wyglądem, aby po chwili oczarować doskonałym smakiem.
Piernik warto ozdobić polewą czekoladową. Dodatkową atrakcją będą orzechy, migdały i suszone owoce. Sprawdzi się też cukier puder. Piernik pysznie łączy się z kompotem z suszonych owoców. Pełnoletni goście mogą zjeść go w towarzystwie ajerkoniaku domowej roboty.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki tortowej
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki cukru
- 80 g roztopionego masła
- 30 g kakao
- 2 jajka
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady deserowej
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- orzechy i migdały
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jogurt przełożyć do miski. Wbić jajka, dodać powidła śliwkowe i wlać roztopione masło. Wsypać cukier i cukier z wanilią. Wsypać kawę rozpuszczalną, kakao i cynamon. Ubić trzepaczką.
- Stopniowy wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 60 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Kiedy ciasto stygnie, przygotować polewę czekoladową i udekorować nią piernik. Na wierzchu ułożyć orzechy i migdały.
- Podawać na deser w czasie świąt Bożego Narodzenia.