Spis treści
Podczas infekcji wirusowej, szczególnie dróg oddechowych, najważniejsze to wspomóc układ odpornościowy naszego organizmu. Jak to zrobić? Układ odpornościowy podczas infekcji - walki z wirusami - działa na najwyższych obrotach. Rośnie zapotrzebowanie na żelazo, cynk, witaminę C oraz tłuszcze omega-3. Organizm potrzebuje także większej ilości płynów.
W czasie infekcji dieta powinna być lekkostrawna, ponieważ organizm osłabiony walką z patogenami, nie może tracić energii na długie trawienie. Dlatego podczas infekcji wirusowej należy unikać dań z czerwonego mięsa oraz nasion roślin strączkowych. Natomiast powinno się jeść więcej warzyw, ryb i drobiu. Większość posiłków powinna być ciepła. W tej roli dobrze się sprawdzą zupy warzywne, które są pożywne i lekkostrawne, a do tego rozgrzewają. W trakcie infekcji wirusowej nie należy jeść wywarów na kościach.
Oto dekalog, co jeść podczas infekcji wirusowej górnych dróg oddechowych:
Po pierwsze - woda
Podczas gorączki chory traci dużo wody, którą trzeba na bieżąco uzupełniać. Pijmy więc często po kilka łyków wody. Gdy organizm walczy z patogenami powstaje wiele produktów ubocznych, które muszą zostać wydalone. Wątroba i nerki pracują na najwyższych obrotach. Te organy również musimy wspomóc, dostarczając odpowiednią ilość płynów. Dzienna dawka w trakcie przeziębienia to około 2-3 l wody z wysoką zawartością minerałów. To istotne, bo z potem tracimy sporo elektrolitów, które trzeba uzupełniać.
Po drugie - napary ziołowe
Część dziennej dawki płynów można, a nawet potrzeba zastąpić naparami ziołowymi, które działają napotnie. Pocenie się to naturalny mechanizm, dzięki któremu obniża się temperatura ciała. Napotnie działają napary z rumianku, lipy, maliny oraz owoców bzu czarnego. Warto wiedzieć, że napar z lipy lub tymianku pomaga w odkrztuszaniu. Napar z mięty lub werbeny mają działanie kojące. Bogata w antyoksydanty jest również herbatka z dzikiej róży. Można również do słabej herbaty dodać naturalne soki z maliny, z dzikiej róży, z owoców bzu czarnego lub żurawinowy.
Zobacz także >> Mięta, rumianek, prawoślaz lekarski, szałwia, tymianek - zioła, które korzystnie wpływają na zdrowie
Po trzecie - witamina C
Witaminę C znajdziemy w warzywach i owocach. Wybierajmy te jarzyny i owoce o najwyższej zawartości: paprykę, jarmuż, brokuły, cebulę, natkę pietruszki, malinę, porzeczkę, czarny bez, dziką różę, cytrynę, pomarańcze, grejpfruty. W trakcie przeziębienia należy jeść przede wszystkim gotowane warzywa, które w tej postaci są łatwo przyswajalne. Owoce najlepiej spożyć w postaci świeżo wyciskanych soków i koktajli.
Wypróbuj >> Zielony koktajl na zdrowie
Po czwarte - białko
W trakcie infekcji wirusowej ważne jest spożycie lekkostrawnego i pełnowartościowego białka. Najlepszym źródłem będą jajka gotowane na miękko lub "w koszulkach", jajka po wiedeńsku oraz drób i ryby gotowane na parze lub pieczone. W przypadku wegan dobrym źródłem białka jest tofu.
Zobacz >> Jajko na miękko - jak ugotować
Po piąte - kwasy omega-3
Odpowiedni stosunek pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega-3 a omega-6 zmniejsza stan zapalny. Dlatego należy zwiększyć podaż kwasów omega-3. Ich najlepszym źródłem olej lniany, konopny, rzepakowy niskoerukowy oraz mięso tłustych ryb morskich.
Spróbuj >> Halibut pieczony w folii
Po szóste - węglowodany
Węglowodany to czysta energia, której potrzebuje organizm walczący z chorobą. Należy jeść lekkostrawne węglowodany np. pieczywo białe i mieszane, kaszę manną i jaglaną, bulgur, kuskus, ryż lub owsiankę. Kasza jaglana bogata jest w żelazo i cynk. Ma działanie antywirusowe i odśluzowujące, pomaga zwalczyć katar. Płatki owsiane dostarczą cynku - pierwiastka, który skraca zmagania z katarem z 5 do zaledwie 2 dni.
Spróbuj >> Kasza jaglana z owocami i bakaliami
Po siódme - miód i imbir
Warto wzbogacić dietę o naturalne składniki aktywne wspomagające walkę z chorobą. Miód (każdy rodzaj miodu pszczelego) to naturalny antybiotyk. Miód nie pozwala rozwinąć się infekcji bakteryjnej. Podany w dzień ułatwia odkrztuszanie i łagodzi stan zapalny gardła. Podany na noc łagodzi kaszel i ułatwia zasypianie. Niestety miód traci swoje właściwości zdrowotne podczas podgrzewania. Dlatego nie należy podgrzewać go powyżej temperatury 40°C. Przy podwyższonej temperaturze ciała do 38°C zamiast aspiryny warto wypróbować imbir. Ciepły napar z imbiru rozgrzewa, działa napotnie, zmniejsza ból głowy, niweluje mdłości. Napar z imbiru działa przeciwzapalnie, bakteriostatycznie i bakteriobójczo. Jeśli jednak gorączka przekroczy 38°C to oznaka, że infekcja wirusowej towarzyszy infekcja bakteryjna i należy udać się do lekarza po pomoc i antybiotykoterapię.
Zobacz >> Domowy miodek cytrynowo-imbirowy na ból gardła i przeziębienie
Po ósme - przyprawy
W trakcie infekcji wirusowej należy unikać ostrych przypraw obciążających układ pokarmowy. Ich miejsce powinny zająć świeża natka pietruszki, koperek i szczypiorek.
Po dziewiąte - cebula i czosnek
Cebula i czosnek dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych, bogatych w siarczki i allicynę, działają bakteriostatycznie. Doskonale sprawdzają się pod postacią syropów. Warto również jeść je na surowo oraz w dużych ilościach dodawać do gotowanych dań.
Wypróbuj >> Syrop z cebuli - przepis na domowy antybiotyk
Po dziesiąte - probiotyki
Probiotyki, czyli bakterie zasiedlające nasz układ pokarmowy wspierają również naszą odporność. Bakterie probiotyczne stymulują układ odpornościowy. Warto zatem sięgnąć po ich źródła pokarmowe: naturalne produkty fermentacji mleka (jogurt, kefir, mleko acidofilne), kiszoną kapustę, zakwas buraczany. Fermentowane mleko zawiera ponadto lizozym i laktoalbuminy, które wspierają układ odpornościowy. W przypadku antybiotykoterapii, gdy lawinowo ginie razem z bakteriami chorobotwórczymi nasza flora jelitowa, trzeba jednak sięgnąć po preparaty zawierające znacznie większe ilości probiotyków w połączeniu z prebiotykami.
Zobacz także >> Koktajl jogurtowy z suszonymi śliwkami i cynamonem