Zielony koktajl: szpinak, banan, jabłko - dlaczego warto pić zielone koktajle?
Zielony koktajl ze szpinaku, banana i jabłka to znakomita propozycja dla miłośników owocowo-warzywnych smaków. Jest smaczny, pożywny i zdrowy. Warto jak najczęściej zapewnić sobie potężną dawkę witamin. Zielone koktajle cieszą się więc coraz większą popularnością. Sprawdź, jak go zrobić!
Spis treści
Jak zielony koktajl działa na organizm?
Szpinak dla niektórych jest złym wspomnieniem z dzieciństwa. To zaś może oznaczać sporą stratę... dla zdrowia. Zielone liście szpinaku mają bowiem mnóstwo wartości odżywczych. Warto więc odkryć go na nowo, dodając mu owocowych smaków!
Ten zielony koktajl zawiera potężną dawkę przeciwutleniaczy, witaminy C, żelaza, luteiny i potasu. Odżywia, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, jest niezastąpionym składnikiem lekkich wiosennych diet.
Przepis na zielony koktajl ze szpinaku, banana i jabłka
Aby go przyrządzić, potrzebujesz garść zielonych liści szpinaku, 1 banana i 1 jabłko, wodę lub jogurt. Można także użyć mleka bądź kefiru.
Owoce obierasz, kroisz na mniejsze części. Całość blendujesz - i gotowe! Zielony koktajl możesz śmiało zaserwować sobie na śniadanie albo w ciągu dnia.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska