Halibut pieczony w folii: pomysł na zdrowy obiad
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Halibut, zwany też kulbakiem, należy do bardzo tłustych ryb morskich. Ale to tłuszcze korzystne dla zdrowia – bogate w kwasy omega-3 i omega-6. Poza tym halibut zawiera cenne białka, wapń, fosfor, selen, cynk oraz witaminy D, A (ważna dla oczu) i grupy B. Sprawdź, jak upiec halibuta w folii!
SKŁADNIKI
- 4 porcje halibuta
- mrożona fasolka szparagowa
- 4 pomidorki
- 2 szczypiory z dymki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę szparagową zagotuj, przełóż na sitko i odstaw. Nastaw piekarnik na temperaturę 220 stopni.
- Pomidory przekrój na pół. Szczypior pokrój w paseczki o długości około 3 cm.
- Podziel wszystkie składniki na 4 porcje i przełóż na arkusze folii aluminiowej – porcja halibuta pośrodku, warzywa wokół niej.
- Posyp każdą porcję solą, pieprzem, koperkiem i skrop oliwą z oliwek.
- Zwiń folię tak, by powstała pękata paczuszka – ma być w niej powietrze (w ten sposób osiągniesz efekt pieczenia na parze).
- Paczuszki włóż do piekarnika na około 15 minut. Możesz w ten sam sposób upiec rybą na grillu.
- Po upieczeniu delikatnie wyjmij rybę i warzywa z folii – przełóż na talerz.
- Każdą porcje możesz dodatkowo skropić sokiem z cytryny – potrawa będzie miała bardziej zdecydowany smak.