Mięta, rumianek, prawoślaz lekarski, szałwia, tymianek - zioła, które korzystnie wpływają na zdrowie
Sprawdź, jak w kuchni wykorzystać zioła dla zdrowia. Preparaty, napary oraz produkty spożywcze lub kosmetyki robione na bazie ziół są bardzo zdrowe i skuteczne. Często za ich pomocą można uniknąć leczenia farmakologicznego. Jedzmy zioła!
Spis treści
Mięta pieprzowa
Zawiera m. in. olejek miętowy, kwas askorbinowy, karoten, rutynę, betainę. Usprawnia pracę jelit, leczy wątrobę i drogi żółciowe (pomaga na trawienie), jest środkiem wiatropędnym, jako olejek do inhalacji pomaga w nieżytach gardła i oskrzeli.
Rumianek
Zawiera olejek eteryczny. Pomaga w stanach zapalnych, łagodzi skurcze układu pokarmowego (kolki u dzieci), ma działanie przeciwalergiczne, łagodzi podrażnienia skórne i oparzenia słoneczne.
Prawoślaz lekarski
Zawiera śluz i sacharozę. Łagodzi kaszel, działa wykrztuśnie, łagodzi stany zapalne układu trawienia (nadkwaśność, zaparcia), pomaga w nieżycie oskrzeli oraz gardła.
Szałwia
Zawiera witaminę B1, A oraz C. Poprawia pracę układy trawiennego, łagodzi zapalenie górnych dróg oddechowych, zmniejsza poziom cukru we krwi, pomaga w lekkich stanach depresji, zmęczenia, przepracowania. Ma silne działanie bakteriobójcze.
Tymianek
Zawiera olejek z tymolem i karwolem. Stosowany jest jest jako środek bakteriobójczy oraz grzybobójczy. Ma również działanie wykrztuśne (leczy kaszel, zapalenie gardła), to znany przeciwutleniacz.