Mięta, rumianek, prawoślaz lekarski, szałwia, tymianek - zioła, które korzystnie wpływają na zdrowie

2016-08-30 13:06

Sprawdź, jak w kuchni wykorzystać zioła dla zdrowia. Preparaty, napary oraz produkty spożywcze lub kosmetyki robione na bazie ziół są bardzo zdrowe i skuteczne. Często za ich pomocą można uniknąć leczenia farmakologicznego. Jedzmy zioła!

Mięta, rumianek, prawoślaz lekarski, szałwia, tymianek - w czym pomogą?
Autor: thinkstockphotos.com Właściwości lecznicze ziół znane są od dawna, napary i wyciągi z ziół m.in. łagodzą stany zapalne, mają działanie bakteriobójcze i usprawniają pracę jelit.

Spis treści

  1. Mięta pieprzowa
  2. Rumianek
  3. Prawoślaz lekarski
  4. Szałwia 
  5. Tymianek

Mięta pieprzowa

Zawiera m. in. olejek miętowy, kwas askorbinowy, karoten, rutynę, betainę. Usprawnia pracę jelit, leczy wątrobę i drogi żółciowe (pomaga na trawienie), jest środkiem wiatropędnym, jako olejek do inhalacji pomaga w nieżytach gardła i oskrzeli.

Rumianek

Zawiera olejek eteryczny. Pomaga w stanach zapalnych, łagodzi skurcze układu pokarmowego (kolki u dzieci), ma działanie przeciwalergiczne, łagodzi podrażnienia skórne i oparzenia słoneczne.

Prawoślaz lekarski

Zawiera śluz i sacharozę. Łagodzi kaszel, działa wykrztuśnie, łagodzi stany zapalne układu trawienia (nadkwaśność, zaparcia), pomaga w nieżycie oskrzeli oraz gardła.

Szałwia 

Zawiera witaminę B1, A oraz C. Poprawia pracę układy trawiennego, łagodzi zapalenie górnych dróg oddechowych, zmniejsza poziom cukru we krwi, pomaga w lekkich stanach depresji, zmęczenia, przepracowania. Ma silne działanie bakteriobójcze.

Tymianek

Zawiera olejek z tymolem i karwolem. Stosowany jest jest jako środek bakteriobójczy oraz grzybobójczy. Ma również działanie wykrztuśne (leczy kaszel, zapalenie gardła), to znany przeciwutleniacz.