Domowy miodek cytrynowo-imbirowy na ból gardła i przeziębienie

2021-03-29
Domowy miodek cytrynowo-imbirowy na ból gardła i przeziębienie
Autor: Shutterstock Domowe sposoby na przeziębienie i ból gardła wykorzystują właściwości miodu, cytryny i imbiru
łatwy
20 min
4

Domowy miodek cytrynowo-imbirowy to dobry środek na ból gardła i przeziębienie dla dorosłych. Ze względu na zawartość miodu nie należy go podawać niemowlętom oraz małym dzieciom. Jest dość ostry w smaku i nie należy spożywać go na pusty żołądek. Najlepiej 1 łyżkę miodu dodać do ciepłej herbaty. Jeśli zmarzliście i czujecie się nie wyraźnie, możecie do ciepłej mieszaniny miodku cytrynowo-imbirowego dodać 1 łyżkę wódki lub dobrej nalewki i natychmiast położyć pod kołdrę. Takie remedium działa napotnie i ma sens tylko wtedy, gdy położycie się do łóżka, aby się wygrzać i wypocić przeziębienie. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Amarantus, Teff i Sorgo - przepisy na mniej znane kasze. SPRAWDŹ!

SKŁADNIKI

  • 2-3 cytryny
  • 1 kawałek świeżego korzenia imbiru długości 2,5-3 cm
  • 1/2 do 1 szklanki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj cytrynę i pokrój w plasterki lub na cząstki, krojąc najpierw na ósemki, a potem każdą na 2 lub 3 części.
  • Przełóż pokrojone cytryny do czystego, suchego słoika.
  • Zetrzyj korzeń imbiru i dołóż do słoika.
  • Napełnij słoik miodem.
  • Zamknij słoik i odstaw na co najmniej 24 godziny.
  • Po 1 dobie można już syropu używać, przechowując go w lodówce.