Domowy miodek cytrynowo-imbirowy na ból gardła i przeziębienie
Domowy miodek cytrynowo-imbirowy to dobry środek na ból gardła i przeziębienie dla dorosłych. Ze względu na zawartość miodu nie należy go podawać niemowlętom oraz małym dzieciom. Jest dość ostry w smaku i nie należy spożywać go na pusty żołądek. Najlepiej 1 łyżkę miodu dodać do ciepłej herbaty. Jeśli zmarzliście i czujecie się nie wyraźnie, możecie do ciepłej mieszaniny miodku cytrynowo-imbirowego dodać 1 łyżkę wódki lub dobrej nalewki i natychmiast położyć pod kołdrę. Takie remedium działa napotnie i ma sens tylko wtedy, gdy położycie się do łóżka, aby się wygrzać i wypocić przeziębienie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Amarantus, Teff i Sorgo - przepisy na mniej znane kasze. SPRAWDŹ!
SKŁADNIKI
- 2-3 cytryny
- 1 kawałek świeżego korzenia imbiru długości 2,5-3 cm
- 1/2 do 1 szklanki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj cytrynę i pokrój w plasterki lub na cząstki, krojąc najpierw na ósemki, a potem każdą na 2 lub 3 części.
- Przełóż pokrojone cytryny do czystego, suchego słoika.
- Zetrzyj korzeń imbiru i dołóż do słoika.
- Napełnij słoik miodem.
- Zamknij słoik i odstaw na co najmniej 24 godziny.
- Po 1 dobie można już syropu używać, przechowując go w lodówce.