Herbatka z lipy - w jaki sposób wykorzystać lipę drobnolistną dla zdrowia?
Lipa to drzewo osiągające nawet 40 metrów wysokości, o koronie dość nisko osadzonej. Jej liście są małe i sercowate, a kwiaty o barwie żółtobiałej, intensywnie pachnące, znajdują się po 4-11, na wzniesionych wierzchołkach. Lipa najbardziej kojarzy nam się z właściwościami napotnymi, które są pomocne w walce z infekcjami. W jaki jeszcze sposób można wykorzystać lipę dla zdrowia?
Spis treści
Lipa - właściwości zdrowotne
Lipa ma właściwości napotne, uspokajające, przeciwkurczowe, żółciopędne i moczopędne. Stosowana jest w leczeniu przeziębień, angin, gryp oraz zapaleń oskrzeli i płuc. Działa uspokajająco, zaleca się ją w chorobach pęcherza i nerek. Zewnętrznie używa się do płukania jamy ustnej i gardła, przyrządzając z niej odwary. Kwiat lipy jest dobry do kąpieli przy nerwobólach.
Lipa - zbiory
Kwiatostany zbieramy podczas kwitnienia pod koniec czerwca lub w lipcu, w czasie suchej pogody. Rozkładamy je cienką warstwą na papierze w ciemnym, przewiewnym pomieszczeniu. Po wyschnięciu przechowujemy w szczelnie zamkniętych pudełkach.
Lipa - zastosowanie
Herbatka: łyżeczkę suszu zalewamy 1 szklanką wrzątku i pozostawiamy pod przykryciem na 5-10 minut. Odcedzamy, pijemy 3 razy dziennie pół szklanki.
Napar: 1,5 łyżki lipy zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, pozostawiamy na 15 minut pod przykryciem. Po kolejnych 10 min napar przecedzamy, pijemy po pół szklanki 3 razy dziennie po jedzeniu.
Odwar: 8 łyżek kwiatu zalewamy 0,5 litra letniej wody. Gotujemy ok. 20 minut, odcedzamy. Odwarem płuczemy gardło w stanach zapalnych lub dodajemy do kąpieli (przy nerwobólach).
W kuchni: miód lipowy, do aromatyzowania likierów i słodyczy.