Przepis na botwinkę - 12 pomysłów na młode buraczki. Co zrobić z botwinki?

Przepis na botwinkę - 12 pomysłów na młode buraczki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Młode buraczki z liśćmi, czyli botwinka, to doskonały surowiec kulinarny o wielu zastosowaniach

Botwinka, czyli młode buraczki, z których spożywamy przede wszystkim delikatne listki, to nowalijka z ogromnym potencjałem. Zazwyczaj  z botwinki gotujemy zupę - zresztą przepyszną -  lub przygotowujemy  chłodnik. Młode buraczki z liśćmi mają jednak o wiele więcej  kulinarnych zastosowań - poznaj nasze przepisy na botwinkę i  ciesz się jej smakiem na zdrowie!

Botwinka na surowo - jedz na zdrowie!

Botwinkę na surowo możemy wykorzystać  do przygotowania sałatek lub koktajli,  szczególnie, że botwinka, podobnie jak  dojrzałe buraki, to prawdziwa skarbnica zdrowia - witamin, przeciwutleniaczy  i  błonnika. Surową botwinkę wykorzystujemy też do przygotowania najpopularniejszego chłodnika.

Sałatka z botwinki i mozzarelli - pyszny sposób na wiosenną przekąskę

Koktajl z botwinki i grejpfruta: owocowo-warzywny eliksir zdrowia

Sałatka z botwinki - sprawdzony przepis na lekką sałatkę

Sałatka z surowej botwinki z kozim serem i sosem wiśniowym

Chłodnik na botwince - przepis Ewy Wachowicz

Botwinka na ciepło  - nie tylko w zupie

Klasycznym daniem przygotowywanym z młodych  buraków jest  zupa nosząca taką samą nazwę jak one, czyli botwinka. Młode buraki z liśćmi możemy  wykorzystać także jako nadzienie do pierogów  i zapiekanek. Liście nieco już podrośniętych buraków doskonale zastąpią też kapustę - możemy w nie zawinąć farsz do gołąbków.

Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków

Fantastyczne pierogi z botwinką: wiosenny przepis na lekkie danie

Pierogi z botwinką, groszkiem i fetą [wegetariańskie i bezglutenowe]

Zapiekanka ze szpinakiem i botwinką - przepis na sezonowe śniadanie lub lunch

Gołąbki z liści botwinki z grzybowym nadzieniem - oryginalny przepis

Obłędne pierogi z botwiną i serem feta

Zachowaj jej  smak  na zimę - botwinka w słoiku

Starsze gospodynie umieją zachować smak botwinki na zimę - w słoiku. Posiadacze ogródków i działek, mający  nadmiar botwinki po przerywaniu buraczków mogą z powodzeniem zamknąć ją w słoikach i wykorzystać wtedy, gdy o świeżej botwince można tylko pomarzyć.

Botwinka na zimę do słoików [przepis babci Krysi]

Czy botwinka to boćwina?

Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8