Pożywna grochówka z parówkami: tanio i pysznie

Pożywna grochówka z parówkami: tanio i pysznie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Grochówka - rozgrzewająca i pożywna zupa za grosze

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Grochówka z parówkami to prosta i pyszna zupa dla całej rodziny. Tak przygotowana zupa z suszonego grochu to praktycznie danie jednogarnkowe. Syci i rozgrzewa w chłodniejsze dni. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Łuskany groch wypłukać i namoczyć w dużym garnku w 2,5 l zimnej wody. Moczyć przez całą noc.

  • Obrać 1 cebulę i 1 pęczek włoszczyzny, umyć i pokroić w kostkę.

  • Groch ugotować w namoczonej wodzie, z dodatkiem kawałka wędzonego boczku, 1 liściem laurowym i 1 łyżeczką majeranku. Groch łuskany gotuje się około 45 minut. 

  • Gdy groch jest już ugotowany, dodać pokrojone warzywa i w razie potrzeby wodę, aby składniki zupy były przykryte. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu.

  • Obrać 500 g ziemniaków, umyć i pokroić w kostkę. Gdy warzywa są już miękkie, dodać pokrojone ziemniaki.

  • Wyjąć boczek i liść laurowy, zdjąć zupę z ognia.

  • Z boczku odkroić skórę i ewentualnie usunąć chrząstki. Boczek pokroić w kostkę. Parówki pokroić na kawałki.

  • Dodać do grochówki pokrojony boczek i parówki, podgrzać przez 1-3 minuty. 

  • Podawać grochówkę posypaną natkę pietruszki oraz kromką świeżego pieczywa. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5