Grochówka wojskowa: najlepszy przepis na zupę grochową

Grochówka wojskowa: najlepszy przepis na zupę grochową

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Grochówka z kotła to smaczne wspomnienie pokoleń mężczyzn, którzy odbywali zasadniczą służbę wojskową.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Grochówka wojskowa to świetny pomysł na rozgrzewający obiad z rodziną lub przyjaciółmi. To nie jest zupa grochowa w domowym stylu. To wolno gotowane danie jednogarnkowe z dużą ilością kiełbasy i boczku, które ma nasycić i zregenerować wyczerpane ćwiczeniami ciało żołnierza. Ale grochówka, smakuje nie tylko wojakom. Aromatyczna, pachnąca wędzonką gęsta zupa nasyci każdego. 

Polecamy również: Rozgrzewająca grochówka domowa z boczkiem  oraz Zupa grochowa przecierana z kluseczkami

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Groch namoczyć na noc lub przynajmniej na 3 godziny.

  • W dużym garnku zagotować 3 litry wody, dodać namoczony groch i liście laurowe.

  • Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać zimną wodą i odstawić.

  • Boczek pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Kiełbasę pokroić na plasterki.

  • Na suchej patelni podsmażyć boczek i przełożyć do garnka z grochem.

  • Na tej samej patelni, na wytopionym z boczku tłuszczu zeszklić cebulę. Gotową cebulę przełożyć do garnka.

  • Zupę doprawić czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Zamieszać. Gotować przez 1 godzinę.

  • Do grochówki dodać ziemniaki, przykryć i gotować jeszcze 15 minut.

  • Na koniec dodać podsmażoną kiełbasę i zagotować.

  • Podawać z ciemnym chlebem żołnierskim.

Zupę grochowa najczęściej podaje się ze świeżym pieczywem. My w sposobie przygotowania polecamy ciemny, żołnierski chleb, ale grochówka równie dobrze smakuje z białym chlebem lub bułeczką. Są także i tacy, którzy zamiast pieczywa wybierają kluski. A miłośnicy kremowych zup docenią smak Zupy grochowej przecieranej. Niezależnie od tego, jaką wersję grochówki wybierzemy, zawsze warto pamiętać o odpowiednim jej przyprawieniu, nie tylko po to, aby uzyskać odpowiedni aromat potrawy, ale także zmniejszyć dyskomfort, który często występuje po zjedzeniu produktów wzdymających, do których należy groch. Nie żałujmy więc grochówce: majeranku, cząbru, kminku i czosnku. O tym jak używać zió przeczytasz w artykule Stosowanie ziół i przypraw: przydatne rady.

Ocena: 3,2