Groch inaczej: pomysłowe przepisy na potrawy z grochem

2016-10-24 11:40

Groch to nie tylko grochówka czy kapusta z grochem. Groch można „zagospodarować” na wiele sposobów, może być ważnym składnikiem diety wegetariańskiej, gdyż ma duże wartości odżywcze. Zachęcamy do jedzenia grochu w kilku ciekawych postaciach. Polecamy 2 pomysłowe przepisy na potrawy z suchego grochu.

Groch inaczej: pomysłowe przepisy na potrawy z grochem
Autor: thinkstockphotos.com Z grochu można przygotować pyszne krokiety czy chrupiące "opiekanki"

Spis treści

  1. Krokiety z grochu nadziewane
  2. Opiekanki z grochu

Suchy groch ma nieco inne wartości odżywcze niż świeży groszek. Nie zawiera witaminy A, B6 i E, ma mniej witaminy C, ale za to ma około 20 razy więcej witamin B1 i B2, sporo fosforu, potasu i siarki (to właśnie tak duża ilość siarki wywołuje w żołądku gazy i działa wzdymająco). Nie jest mitem, że suchy groch jest sycący, gdyż 100 g może dostarczyć około 350 kalorii, sporo białka, węglowodanów i tłuszczu. Dlatego groch jest znakomitym składnikiem potraw dla wegetarian, znudzonych np. soją czy ciecierzycą.

>>> Wszystko o grochu i fasoli

Suchego grochu nie wolno gotować z dodatkiem sody (zabije w grochu cenne witaminy B), ale by szybciej zmiękł, można w czasie gotowania dolewać po trochu zimnej wody. 

Krokiety z grochu nadziewane

30 dkg purée grochowego mieszamy z 1 drobno posiekaną i przesmażoną cebulą. Dodajemy przyprawy: majeranek, pieprz, sól oraz namoczoną wcześniej w wodzie i odciśniętą bułką (np. typu kajzerka). Dodajemy 2 jajka i wyrabiamy masę jak na kotlety mielone z mięsa.

Teraz trzeba przygotować nadzienie: 1 duża cebula pokrojona w cienkie talarki i lekko przesmażona, do której dodajemy 20 dkg grzybów (mogą być pieczarki, ale aromatyczniejsze będą grzyby leśne, które można zastąpić 4 dkg grzybów suszonych). Dusimy pod przykryciem.

Gdy farsz ostygnie, trzeba całość drobno posiekać, dobrze wymieszać 2 łyżkami kaszy manny, utartym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i surowym jajkiem. Farszem napełniamy krokiety formowane z masy grochowej. Następnie moczymy krokiety w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju. Nadziewane krokiety z grochu podaje się z różnymi sosami.

>>> Przepis na grochówkę z boczkiem

Opiekanki z grochu

Z purée grochowego trzeba zrobić masę, dodając 1 pokrojoną w kostkę i przesmażoną cebulę, po 1 łyżce posiekanego kopru i pietruszki, kilka łyżek bułki tartej (na objętość około 1 litra masy około 8 łyżek) i 2 surowe jajka.

Masę wyrabiamy jak na kotlety mielone. Postępujemy podobnie jak w przypadku krokietów – formujemy kotleciki, moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Do takich opiekanek podaje się ostre sosy o smaku np. chrzanowym, pomidorowym czy korniszonowym.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE