Zupa grochowa przecierana z kluseczkami: przepis na grochówkę

Zupa grochowa przecierana z kluseczkami: przepis na grochówkę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Grochówka jest bardzo sycąca, a dodatek klusek i śmietany zamienia ją w pełnowartościowe danie jednogarnkowe (eintopf)

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grochówka niewątpliwie należy do sycących i rozgrzewających zup. Jesień i zima to odpowiednia pora na jej gotowanie. Gęsta i zawiesista zupa grochowa, pachnąca czosnkiem i wędzonką, stanowi jeden z tradycyjnych przysmaków polskiej kuchni. Podajemy przepis na pyszną przecieraną zupę grochową z dodatkiem klusek i kleksem śmietany.

Składniki

  • 30-40 dag suchego grochu łuskanego
  • 30 dag wędzonego, chudego boczku (surowego)
  • 1 marchew
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • garść makaronu typu łazanki
  • kilka łyżek śmietany do zabielenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Groch opłukać, zalać wodą i zostawić na noc, żeby się namoczył. Dzięki temu szybciej się ugotuje.

  • Do garnka włożyć wędzony boczek, listki laurowe i ziele angielskie. Obgotować boczek do miękkości.

  • Wyjąć boczek na talerz, a wywar wlać do nastawionego nieco wcześniej do gotowania grochu z pokrojoną w kostkę marchewką. Jeśli płynu jest za mało, dolać trochę wody.

  • Gotować powoli, pod przykryciem, na małym ogniu. Często mieszać, bo grochówka lubi się przypalić. Najlepiej gotować w garnku z grubym dnem tak długo, aż groch się rozpadnie. Można go wraz z marchewką zmiksować, żeby uzyskać kremową konsystencję.

  • Boczek pokroić w kostkę i dołożyć do zupy. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek, majeranek i pieprz, gotować jeszcze 10 minut.

  • Osobno ugotować łazanki i dołożyć do zupy. Bardzo dobra jest grochówka podana z grzankami. Zupę można też zabielić - dodając bezpośrednio do talerza łyżkę dobrej śmietany.

Dlaczego warto jeść grochówkę?

Grochówka jest nie tylko smaczna - warto ją gotować także ze względu na walory samego grochu. Groch jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, dlatego wykorzystywany jest zamiast mięsa w diecie wegetariańskiej. Zawiera również sporo błonnika regulującego pracę układu trawiennego. W nasionach grochu znajdziemy dużo witaminy A, C, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak potas, wapń, fosfor czy żelazo oraz kwas foliowy.