Jak przyrządzić szpinak? Proste przepisy na dania ze szpinakiem

Jak przyrządzić szpinak? Proste przepisy na dania ze szpinakiem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Naleśniki ze szpinakiem to jedno z najpyszniejszych zastosowań tego pożywnego warzywa

Szpinak, choć jest bardzo zdrowy, często kojarzy nam się ze zmorą dzieciństwa. Jednak warto się do niego przekonać, ponieważ dobrze przyrządzony szpinak jest nie tylko zdrowy, ale i pyszny. Nie wiesz, co smacznego przygotować ze szpinaku? Sprawdź proste przepisy na dania ze szpinakiem.

Szpinak jest rośliną uprawianą w Polsce, dlatego jak tylko zacznie się sezon (wiosna-lato), jest powszechnie dostępny. Przyrządzić szpinak da się na wiele sposobów – świeży szpinak możemy wykorzystać do kanapek i drobnych przekąsek w postaci sałatek. Do tego dochodzą pyszne dania ze szpinaku, takie jak makaron ze szpinakiem, pierogi, naleśniki ze szpinakiem, lasagne, omlety, ciasta francuskie czy zupy. Poza sezonem świetnie sprawdzi się mrożony szpinak, który znajdziemy w każdym sklepie.

Szpinak zawiera wiele witamin z grupy B, PP, A i C, a także duże ilości przyswajalnego żelaza, manganu, magnezu, miedzi, wapnia, fosforu i jodu, a także niezbędnych makroelementów, takich jak sód, czy potas.

Jakie dodatki do szpinaku?

Szpinak bardzo dobrze komponuje się z czosnkiem, solą i pieprzem. Ponadto szpinak doskonale sprawdza się w połączeniu z serami: fetą, serem żółtym oraz z serami pleśniowymi. Aksamitnego wyglądu i smaku doda mu odrobina słodkiej śmietany. Możliwości mamy wiele, dlatego podajemy dwa proste i smaczne przepisy na dania ze szpinaku.

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem możemy przyrządzić z mrożonego szpinaku. Do przygotowania nadzienia, oprócz szpinaku, potrzebne będą 2 ząbki czosnku, odrobina oliwy, sól, pieprz oraz starty żółty ser.

Szpinak podgrzewamy na małym ogniu, aż do odparowania wody. Potem dodajemy łyżkę oliwy, posiekany czosnek, sól i pieprz. Dusimy przez chwilę, aż szpinak nabierze aromatu, i dodajemy starty żółty ser (alternatywą jest feta). Tak przygotowany farsz nakładaj na wcześniej przygotowane naleśniki.

Makaron ze szpinakiem

Ze szpinakiem bardzo dobrze smakuje makaron penne (rurki). Do przygotowania sosu potrzebne będą: szpinak, śmietanka 30%, oczywiście czosnek, sól, pieprz oraz serek topiony.

Przygotowanie zaczynamy od rozgrzania i odparowania szpinaku, następnie dodajemy czosnek oraz przyprawy, a później śmietankę. Gdy zacznie się gotować, dodajemy serek topiony. Gotujemy jeszcze ok. 2 minut, ciągle mieszając, aby sos się nie przypalił.