Sałatka śledziowa z burakami: przepis na sałatkę warstwową

Sałatka śledziowa z burakami: przepis na sałatkę warstwową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka śledziowa pod szubą to danie kuchni rosyjskiej, które ma w Polsce szerokie grono wielbicieli.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sałatka warstwowa ze śledziem często nazywana jest śledziem pod szubą albo śledziem pod pierzynką. To potrawa, która ma rodowód kresowy. Sprawdź, jak przygotować smaczną sałatkę śledziową z buraczkami, ziemniakami oraz podkręcającym smaki majonezem.

Sprawdź także:

Śledzie w marynacie korzennej

Tatar ze śledzia

Śledziki korzenne ze śliwkami

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki

  • 4 filety śledziowe matiasy

  • 2 cebule

  • 4 średnie buraki

  • 5 łyżek majonezu

  • 2 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki i buraki ugotować w mundurkach. Obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę.

  • Jajka ugotowane na twardo oraz cebule drobno posiekać.

  • Filety śledziowe pokroić na niewielkie kawałki. W szklanym naczyniu układać warstwami kolejno ziemniaki, buraki, śledzie, cebulę, przekładając cienkimi warstwami majonezu kolejne warstwy. Na wierzchu posypać posiekanymi jajkami.

Śledziowe porady

Obecnie najczęściej można kupić filety śledziowe w typie matiasów, gotowe do jedzenia, które wystarczy tylko doprawić lub wykorzystać właśnie do sałatki. Ale czasem można kupić śledzie z solanki, które trzeba wymoczyć i wyfiletować. Jak wybrać dobre śledzie? Czym się charakteryzuje świeży śledź? Na te i inne pytania odpowiadamy w artykułach:

Jak rozpoznać dobrego śledzia?

Świeży śledź: jak rozpoznać, czy jest rzeczywiście świeży?

Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie? [WIDEO + GALERIA PRZEPISÓW]

Ocena: 2,8