Dżem z pigwy i jabłek: podajemy dobry przepis

Dżem z pigwy i jabłek: podajemy dobry przepis
Autor: Shutterstock Idealny dodatek nie tylko do pieczywa, ale też do ciast
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Owoce pigwy symbolizują koniec lata i początek jesieni, a to idealny czas na przygotowanie przetworów z tych wyjątkowych owoców. Prezentujemy sprawdzony przepis na dżem z pigwy z dodatkiem jabłek, który zachwyca wyśmienitym smakiem!

Przetwory z pigwy – przepisy

Przepisy na dżemy, marmolady i inne pyszności z owoców pigwy nie są skomplikowane. Dlatego jesienią warto zrobić kilka słoików z pyszną pigwą i rozkoszować się jej smakiem w jesienne i zimowe dni. Poniżej znajdziecie łatwe przepisy na przysmaki z pigwą. Dzięki nim dowiecie się, jak robić przetwory z pigwy.

Więcej przepisów na przetwory z pigwy znajdziesz w naszej galerii pod materiałem wideo

SKŁADNIKI

  • 1 kg jabłek
  • 500-700 g białego cukru
  • 500 g pigwy
  • 200 ml wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka starannie umyć, obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Dokładnie usunąć z owoców gniazda nasienne. Pigwę dobrze umyć i pokroić na ćwiartki. Należy także koniecznie usunąć pestki.
  • Zagotować wodę w garnku, włożyć do niej pigwę, wsypać cukier i gotować przez około 10 minut. Kiedy owoce pigwy zmiękną, dodać jabłka. Wszystko gotować jeszcze przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, by owoce się nie przypaliły.
  • Przełożyć wrzący dżem do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcić. Dżem z jabłek i pigwy najlepiej smakuje z białym pieczywem. Można go też dodawać jako masę do ciast.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Beata Lekszycka
więcej