Dżem z pigwy i jabłek: podajemy dobry przepis
2024-09-10
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Owoce pigwy symbolizują koniec lata i początek jesieni, a to idealny czas na przygotowanie przetworów z tych wyjątkowych owoców. Prezentujemy sprawdzony przepis na dżem z pigwy z dodatkiem jabłek, który zachwyca wyśmienitym smakiem!
Przetwory z pigwy – przepisy
Przepisy na dżemy, marmolady i inne pyszności z owoców pigwy nie są skomplikowane. Dlatego jesienią warto zrobić kilka słoików z pyszną pigwą i rozkoszować się jej smakiem w jesienne i zimowe dni. Poniżej znajdziecie łatwe przepisy na przysmaki z pigwą. Dzięki nim dowiecie się, jak robić przetwory z pigwy.
- Pigwa: dżem z pigwy z pomarańczą
- Klasyczny dżem z pigwy domowej roboty
- Konfitura z pigwy nie tylko do herbaty - prosty przepis
- Dżem z pigwy z orzechami włoskimi i wanilią
- Pigwa na surowo: konfitura z pigwy bez smażenia
Więcej przepisów na przetwory z pigwy znajdziesz w naszej galerii pod materiałem wideo
SKŁADNIKI
- 1 kg jabłek
- 500-700 g białego cukru
- 500 g pigwy
- 200 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka starannie umyć, obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Dokładnie usunąć z owoców gniazda nasienne. Pigwę dobrze umyć i pokroić na ćwiartki. Należy także koniecznie usunąć pestki.
- Zagotować wodę w garnku, włożyć do niej pigwę, wsypać cukier i gotować przez około 10 minut. Kiedy owoce pigwy zmiękną, dodać jabłka. Wszystko gotować jeszcze przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, by owoce się nie przypaliły.
- Przełożyć wrzący dżem do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcić. Dżem z jabłek i pigwy najlepiej smakuje z białym pieczywem. Można go też dodawać jako masę do ciast.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze