Domowa wędlina z pieczonego indyka

Domowa wędlina z pieczonego indyka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowa wędlina z pieczonego indyka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowa wędlina z indyka to pomysł nie tylko na świąteczną przekąskę. Przyrządzając domową wędlinę, masz pewność, że wiesz, co jedzą twoi domownicy. Domowe mięsa nie zawierają konserwantów ani chemii, są więc idealne zarówno dla małych dzieci, jak i dla starszych osób. Można je podać cienko pokrojone na kanapkę, albo grubiej z sosem na obiad.

Składniki

  • 1 udziec z indyka bez skóry i kości
  • 2 płaskie łyżki soli morskiej
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 gałązka świeżego lub łyżeczka suszonego  rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku ( jeśli dziecko lubi jego smak)
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Udziec z indyka dokładnie opłucz i przekrój na dwie połowy.

  • Suszone zioła wymieszaj z solą i czosnkiem i utłucz w moździerzu. Do powstałej mieszanki dodaj olej. Tak przyrządzoną pastą nasmaruj obie części indyka. Jeśli używasz świeżego rozmarynu, połóż po jednej gałązce na każdym kawałku mięsa i dociśnij.

  • Następnie pozostaw indyka na kilkanaście minut w lodówce, aby mięso wchłonęło aromat ziół.

  • Po tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. Kawałki indyka umieść w żaroodpornym naczyniu lub w foliowym rękawie do pieczenia i piecz przez 50 minut.

  • Po wyjęciu z piekarnika, wyjmij wędlinę z powstałego sosu, połóż na półmisku i przykryj innym naczyniem, żeby nie straciło swojej wilgotności podczas szybkiego stygnięcia.