Szynka drobiowa z szynkowaru: domowa wędlina z udek kurczaka

2021-03-31
Szynka drobiowa z szynkowaru: domowa wędlina z udek kurczaka
Autor: thinkstockphotos.com Domowa wędlina - szynka z udek kurczaka - nie ma sobie równych.
łatwy
30 min
4

Szynka drobiowa to delikatna i chuda wędlina. Warto przygotować ją samodzielnie w domowym szynkowarze. To proste urządzenie pozwala gotować pod zwiększonym ciśnieniem i wydobywa z mięsa drobiowego idealny smak. Tak przygotowana wędlina domowa jest dietetyczną i smaczną alternatywą dla wędlin sklepowych. 

Polecamy również:

Domowa wędlina z pieczonego indyka

Pastrami z piersi kurczaka

Domowa kiełbasa z kaczki lub gęsi. Przepis dla smakosza domowych kiełbas

Oryginalna biżuteria w najlepszej cenie! Zobacz rabaty na stronie Tous kody rabatowe.

SKŁADNIKI

  • 4-6 udek lub ćwiartek z kurczaka o łącznej wadze ok. 1,2 kg
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Usuwamy kości.
  • Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy do udek wraz z roztartym w dłoni majerankiem oraz pozostałymi przyprawami, żelatyną i wodą. Dokładnie mieszamy, starając się jak najlepiej natrzeć mięso.
  • Udka przekładamy do woreczka umieszczonego w szynkowarze. Zamykamy urządzenie. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Szynkowar wkładamy do wysokiego garnka i wlewamy tyle wody, aby sięgała nieco ponad poziom mięsa.
  • Gotujemy przez 75-80 minut w temperaturze 80°C. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc.
  • Wędlinę wyciągamy z szynkowaru usuwamy woreczek. Podajemy pokrojoną w cienkie plastry.