Genialna pierś z indyka z wiśniami - prosty przepis

Genialna pierś z indyka z wiśniami - prosty przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna pierś z indyka z wiśniami  - soczyste mięso i aromatyczny, winny sos

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pieczeń z indyka z wiśniami to genialny sposób na przygotowanie tego mięsa. Delikatny indyk zyskuje na wyrazistości najpierw w marynacie, a potem dzięki dodatkowi owoców. Aromatyczne przyprawy też mają w tym swój udział. Zachęcamy do spróbowania!

Składniki

  • pierś indycza o wadze ok. kilograma

  • 1 łyżka oliwy

  • pół łyżeczki cynamonu

  • 40 dag wiśni

  • Marynata:

  • 1/2 litra białego wytrawnego wina

  • 1 cebula szalotka

  • q cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • liść laurowy

  • pół łyżeczki tymianku

  • pół łyżeczki nasion kolendry  (rozgniecionych)

  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na co najmniej 12 godzin przed pieczeniem indyka zmieszaj składniki marynaty i zanurz w niej mięso. Nakryj naczynie folią spożywczą i odstaw do lodówki.  Od czasu do czasu  obróć mięso by dobrze nasiąkło marynatą.

  • Przed duszeniem odsącz mięso, marynatę zachowa. Mięso  wytrzyj papierowym ręcznikiem.

  • W rondlu lub płaskim garnku rozgrzej  oliwę, obsmaż na niej mięso ze wszystkich  stron.

  • Marynatę zagotuj w innym naczyniu i odparuj, tak by została połowa płynu.

  • Do naczynia z mięsem wlej marynatę. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu ok. godziny.

  • Wiśnie dodaj  do rondla, wsyp też szczyptę cynamonu. Duś pod przykryciem ok. 10 minut.

  • Podawaj pokrojoną w plastry, udekorowaną wiśniami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5