Hummus z dyni - doskonała pasta do kanapek

2021-03-29
Hummus z dyni - doskonała pasta do kanapek
Autor: Shutterstock Hummus z dyni do doskonały dodatek do kanapek
łatwy
15 min
4

Hummus w oryginale robi się z ciecierzycy, ale można oryginalny przepis modyfikować. Charakterystyczny smak hummusa nadaje smarowidłu pasta tahini, czyli pasta ze zmielonych ziaren sezamowych. Hummus z dyni - doskonała pasta do sałatek będzie smakowała nie tylko wegetarianom. Jest bardzo prosta w przygotowaniu

Zobacz: Klasyczny hummus, czyli pasta z ciecierzycy - przepis

SKŁADNIKI

  • ok.150 g puree z dyni
  • 2 łyżki tahini
  • posiekany ząbek czosnku
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Należy wszystkie składniki połączyć razem i zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli potrawa wydaje nam się zbyt gęsta, możemy podczas miksowania, dodać łyżkę wody.
  • Możemy także doprawić cynamonem, czerwoną papryczką, natką pietruszki lub inną zieleniną.
  • Podajemy jako pasta do kanapek, tortilli, krakersów albo chlebków pita.