Hummus z dyni - doskonała pasta do kanapek
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Hummus w oryginale robi się z ciecierzycy, ale można oryginalny przepis modyfikować. Charakterystyczny smak hummusa nadaje smarowidłu pasta tahini, czyli pasta ze zmielonych ziaren sezamowych. Hummus z dyni - doskonała pasta do sałatek będzie smakowała nie tylko wegetarianom. Jest bardzo prosta w przygotowaniu
Zobacz: Klasyczny hummus, czyli pasta z ciecierzycy - przepis
SKŁADNIKI
- ok.150 g puree z dyni
- 2 łyżki tahini
- posiekany ząbek czosnku
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Należy wszystkie składniki połączyć razem i zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli potrawa wydaje nam się zbyt gęsta, możemy podczas miksowania, dodać łyżkę wody.
- Możemy także doprawić cynamonem, czerwoną papryczką, natką pietruszki lub inną zieleniną.
- Podajemy jako pasta do kanapek, tortilli, krakersów albo chlebków pita.