Mus z dyni do słoików. Najlepszy przepis na przecier z dyni na zimę

mus z dyni do słoików
Autor: Shutterstock Wystarczy tylko jeden składnik, aby przyrządzić pyszny domowy mus z dyni do słoików.
łatwy
40 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Co zrobić z dyni na zimę do słoików? Oprócz takich klasyków jak dynia marynowana w tym sezonie warto przygotować jeszcze coś. Pyszny i uniwersalny mus z dyni do słoików warto mieć w spiżarni. Można przygotować z niego wyśmienity makaron, kremową zupę lub słodkie placki. Poznajcie prosty na najlepszy mus dyniowy do słoików na zimę.

Mus z dyni do słoików na zimę

Mus z dyni do słoików warto przygotować, kiedy sezon na to pyszne i zdrowe warzywo jest w pełni. Potrwa jeszcze trochę, więc ten przepis idealnie się sprawdzi właśnie teraz. To niedrogie i łatwo dostępne warzywo zawiera wiele cennych prozdrowotnych składników odżywczych. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu mus z dyni jest równie bogaty w witaminy i minerały.

Jak zrobić mus dyniowy do słoików?

Przepis na domowy mus z dyni nie jest skomplikowany, a przygotowanie nie jest czasochłonne. Wystarczy jeden składnik, czyli dynia. To podstawowy przepis na uniwersalny mus dyniowy. Nie ma w nim żadnych innych składników, ani przypraw. Przepis można modyfikować i dodawać zioła czy przyprawy, które podkręcą jego smak. Sprawdzi się też miód.

Jak zrobić dobry mus z dyni? Przepis na ten uniwersalny dodatek do wielu potraw jest prosty.

  • 1. krok – pokrojenie dyni
  • 2. krok – upieczenie dyni w piekarniku
  • 3. krok – zmiksowanie upieczonej dyni
  • 4. krok – przełożenie musu z dyni do czystych i suchych słoików
  • 5. krok – pasteryzacja słoików z musem z dyni

Czy można pasteryzować mus z dyni?

Aby przedłużyć świeżość i zachować doskonały smak musu z dyni, słoiki warto zapasteryzować. Najlepiej sprawdzi się pasteryzacja na mokro. Do garnka należy włożyć ściereczkę i wlać wodę. Kiedy zacznie się gotować, wstawia się słoiki z musem dyniowym i gotuje 20 minut. Po ostygnięciu czynność należy powtórzyć jeszcze dwa razy. Następnie słoiki odstawia się do całkowitego ostygnięcia. Mus z dyni w słoikach można przechowywać w spiżarni lub kuchennej szafce. Po otwarciu należy wstawić go do lodówki.

SKŁADNIKI

  • 1 lub 2 dynie w intensywnym kolorze

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynie przekroić na połówki lub ćwiartki i wydrążyć środki z pestkami.
  • Oczyszczone dynie pokroić na mniejsze kawałki mniej więcej równiej wielkości. Ułożyć skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45-50 minut, aż dynia stanie się miękka.
  • Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki. Pozostawić dynię w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  • Za pomocą noża lub łyżki miąższ oddzielić od skórki.
  • Miąższ zmiksować na gładki mus, a następnie przełożyć go do wyparzonych słoików.
  • Zakręcić i pasteryzować 3 razy po 20 minut.
  • Słoiki z musem dyniowym przechowywać w spiżarni lub kuchennej szafce, a po otwarciu wstawić do lodówki.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej