Mus z dyni do słoików. Najlepszy przepis na przecier z dyni na zimę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Co zrobić z dyni na zimę do słoików? Oprócz takich klasyków jak dynia marynowana w tym sezonie warto przygotować jeszcze coś. Pyszny i uniwersalny mus z dyni do słoików warto mieć w spiżarni. Można przygotować z niego wyśmienity makaron, kremową zupę lub słodkie placki. Poznajcie prosty na najlepszy mus dyniowy do słoików na zimę.
Mus z dyni do słoików na zimę
Mus z dyni do słoików warto przygotować, kiedy sezon na to pyszne i zdrowe warzywo jest w pełni. Potrwa jeszcze trochę, więc ten przepis idealnie się sprawdzi właśnie teraz. To niedrogie i łatwo dostępne warzywo zawiera wiele cennych prozdrowotnych składników odżywczych. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu mus z dyni jest równie bogaty w witaminy i minerały.
Jak zrobić mus dyniowy do słoików?
Przepis na domowy mus z dyni nie jest skomplikowany, a przygotowanie nie jest czasochłonne. Wystarczy jeden składnik, czyli dynia. To podstawowy przepis na uniwersalny mus dyniowy. Nie ma w nim żadnych innych składników, ani przypraw. Przepis można modyfikować i dodawać zioła czy przyprawy, które podkręcą jego smak. Sprawdzi się też miód.
Jak zrobić dobry mus z dyni? Przepis na ten uniwersalny dodatek do wielu potraw jest prosty.
- 1. krok – pokrojenie dyni
- 2. krok – upieczenie dyni w piekarniku
- 3. krok – zmiksowanie upieczonej dyni
- 4. krok – przełożenie musu z dyni do czystych i suchych słoików
- 5. krok – pasteryzacja słoików z musem z dyni
Czy można pasteryzować mus z dyni?
Aby przedłużyć świeżość i zachować doskonały smak musu z dyni, słoiki warto zapasteryzować. Najlepiej sprawdzi się pasteryzacja na mokro. Do garnka należy włożyć ściereczkę i wlać wodę. Kiedy zacznie się gotować, wstawia się słoiki z musem dyniowym i gotuje 20 minut. Po ostygnięciu czynność należy powtórzyć jeszcze dwa razy. Następnie słoiki odstawia się do całkowitego ostygnięcia. Mus z dyni w słoikach można przechowywać w spiżarni lub kuchennej szafce. Po otwarciu należy wstawić go do lodówki.
SKŁADNIKI
- 1 lub 2 dynie w intensywnym kolorze
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynie przekroić na połówki lub ćwiartki i wydrążyć środki z pestkami.
- Oczyszczone dynie pokroić na mniejsze kawałki mniej więcej równiej wielkości. Ułożyć skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45-50 minut, aż dynia stanie się miękka.
- Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki. Pozostawić dynię w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
- Za pomocą noża lub łyżki miąższ oddzielić od skórki.
- Miąższ zmiksować na gładki mus, a następnie przełożyć go do wyparzonych słoików.
- Zakręcić i pasteryzować 3 razy po 20 minut.
- Słoiki z musem dyniowym przechowywać w spiżarni lub kuchennej szafce, a po otwarciu wstawić do lodówki.