Libański hummus - jak przyrządzić?

2021-03-29
Vanessa Nachabe
kuchnia_orientalna_jak_przyrzadzic_libanski.jpg
Autor: photos.com Przekąska rodem ze wschodu.
łatwy
20 min
4

Świeży, pachnący hummus, przygotowany przez kucharza Libańczyka to wielki rarytas. Obecnie w delikatesach i supermarketach możemy kupić już gotowe puszki z pastą hummus i według znanych arabskich przepisów przygotować pastę w domu. Podajemy ją na półmiskach ustrojoną kawałkami cebulki, świeżą miętą i kawałkami ciepłej pity. 

Hommos w sklepach - co warto o nim wiedzieć?

Bardzo dobry hummus - już gotowy - jest sprzedawany w delikatesach, sklepach wegetariańskich i libańskich. Puszka starcza dla dwóch osób. Przyrządzamy w ten sposób, że podgrzewamy puszkę z hummusem. Wykładamy na głęboki talerz i polewamy oliwą z oliwek. Kroimy cebulkę szalotkę lub dymkę na cztery części i rozdzielamy. Do hummusu podajemy chleb hybyz.

Hummus można podawać jako przystawkę do polskich dań. Z większą ilością czosnku jest idealną pastą np. do kurczaka. Hommos ma dużo wartości odżywczych.

SKŁADNIKI

  • ciecierzyca
  • pasta tahini (sezamowa)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciecierzycę płuczemy w wodzie i odcedzamy.
  • Miksujemy na gładkie puree. 
  • Dodajemy pastę tahini, oliwę (możemy też dodać sok z cytryny i rozgniecione ząbki czosnku).
  • Mieszamy i schładzamy w lodówce.
Vanessa Nachabe