Puddingi figowo-orzechowe: przepis na słodką sylwestrową przekąskę

2021-03-29
Puddingi figowo-orzechowe: przepis na słodką sylwestrową przekąskę
Autor: materiały prasowe Diamant Figowo-orzechowy pudding z trzcinowym crème anglaise dopieści podniebienie nawet najbardziej wymagającego smakosza!
średni
30 min
4

Puddingi figowo-orzechowe są idealne na sylwestra. Dlaczego? Menu na imprezę sylwestrową to przede wszystkim dania na jeden kęs - koreczki, mini kanapeczki i inne przekąski. Na przyjęciu nie może zabraknąć również czegoś słodkiego. Figowo-orzechowe puddingi z trzcinowym crème anglaise to propozycja, która dopieści nawet najbardziej wymagającego smakosza.

Polecamy również inne przepisy na sylwestrowe słodkości: Wuzetka z dżemem, Tiramisu gruszkowe oraz Fondue czekoladowe

Sprawdź także>>> Menu na sylwestra: szybkie finger food czy wyszukane dania na ciepło

SKŁADNIKI

  • 70 g prażonych orzechów włoskich
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 100 g posiekanych suszonych fig
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 80 g miękkiego masła
  • 115 g cukru pudru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 90 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 325 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 120 g cukru pudru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
  • Natłuścić 6 ramekinów lub żaroodpornych kubków, ich dna wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przygotować ciasto: zagotować w rondlu sok pomarańczowy, dodać figi, imbir, cynamon i 1 łyżeczkę skórki z pomarańczy, gotować przez 1 minutę.
  • Zdjąć z ognia i dodać sodę (powstanie piana), odstawić na 10 minut.
  • W międzyczasie utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dokładnie zmiksować.
  • Wmieszać w masę orzechy oraz mąkę w trzech partiach, każdą dokładnie łącząc przed dodaniem kolejnej.
  • Dodać sos pomarańczowy i dokładnie wymieszać.
  • Masą napełnić ramekiny do 3/4 wysokości, następnie przykryć każdy folią aluminiową.
  • Ramekiny umieścić w dużym głębokim naczyniu do pieczenia, naczynie napełnić wrzącą wodą do połowy wysokości ramekinów. Piec puddingi przez około 35-40 min.
  • Wyciągnąć ramekiny na 5 minut, podawać gorące z kremem angielskim.
  • Aby przygotować krem należy podgrzewać mleko do momentu, gdy niemal się zagotuje, po czym zdjąć z ognia.
  • Żółtka bardzo dokładnie ubić z cukrem pudrem trzcinowym, powoli wlać do gorącego mleka i przelać masę do rondla.
  • Gotować na małym ogniu, bez przerwy mieszając, aż krem zgęstnieje (około 5 minut).
  • Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Gotowym kremem polewać puddingi.