Menu na sylwestra: szybkie finger food czy wyszukane dania na ciepło?

Menu na sylwestra: szybkie finger food czy wyszukane dania na ciepło?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

W sylwestrowym menu powinny znaleźć się zarówno szybkie przekąski jak i dania na ciepło

Organizacja Sylwestra w domu niejednemu z nas spędza sen z powiek. Przygotowanie imprezowego menu, dekoracja wnętrz, czy zapewnienie atrakcji na domową prywatkę – to wszystko wydaje się leżeć w gestii gospodarza. Jeśli do tej pory nie macie pomysłu na sylwestrowe przekąski, którymi możecie uraczyć swoich gości, podpowiadamy jak szybko i smacznie wyposażyć noworoczny bufet.

Menu na Sylwestra: finger food, czyli co nieco o przekąskach

Coraz częściej decydujemy się na organizację sylwestra w domu. O ile błyskotliwą dekorację wnętrz możemy urzeczywistnić w sylwestrowy poranek, o tyle menu z przekąskami warto przemyśleć już teraz. Żadna sylwestrowa impreza nie może odbyć się bez pyszności, które możemy skonsumować pomiędzy jednym a drugim tańcem. Menu sylwestrowych dań warto dostosować do stylu imprezy. Jeśli zdecydujemy się na zorganizowanie imprezy, której ideą będzie czyste szaleństwo do białego rana, warto zadbać o wygodny bufet, wyposażony w przekąski do szybkiego skosztowania, tzw. finger food, czyli pyszności do ręki, na jeden kęs. Świetnie sprawdzi się sushi -> sprawdź jak zrobić sushi party w domu. W tej sytuacji sprawdzą się malutkie kanapeczki, efektowne babeczki, tartaletki czy wszelkiego rodzaju koreczki i małe szaszłyki. Zwróćmy uwagę, że na tego typu imprezach zazwyczaj jemy rękoma. Serwowane pyszności muszą więc być tak przygotowane, by nie sprawiać gościom trudności i nie stawić ich w niekomfortowej sytuacji. Małe przekąski, idealnie nadające się na jeden kęs – to jest to.

Menu na sylwestrową noc: pomysł na smaczną prywatkę

Jeśli jednak organizujemy sylwestra, podczas którego chcemy spotkać się z przyjaciółmi i znaleźć chwilę spokoju na przyjemną pogawędkę wówczas, warto pomyśleć o stole z krzesłami, przy którym będziemy mogli złapać chwilę oddechu pomiędzy jednym a drugi tańcem. W takich okolicznościach możemy już nieco bardziej poszaleć z sylwestrowym menu. Serwując nieco bardziej wyszukane potrawy, jak wszelkiego rodzaju sałatki czy dania podawane na ciepło – warto zadbać o odpowiednie nakrycie stołu, na którym nie może oczywiście zabraknąć sylwestrowej dekoracji. Organizując imprezę, w czasie której planujemy zasiąść za stołem, możemy pokusić się o przygotowanie coraz popularniejszych zup-kremów, zapiekanek makaronowych czy tart z ciasta francuskiego. Wydaje się, że w kwestii sylwestrowego menu nie ogranicza nas nic więcej oprócz kulinarnych upodobań naszych gości.