Chłodnik litewski z botwinki z maślanką i jogurtem - danie na lato [przepis + WIDEO]

Chłodnik litewski z botwinki z maślanką i jogurtem - danie na lato [przepis + WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chłodnik litewski z botwinki w wersji nieco odchudzonej, czyli bez przypiekanego mięsa i nie na pełnotłustym zsiadłym mleku, ale na jogurcie  i maślance.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sprawdź, jak szybko przyrządzić chłodnik litewski z botwinki. Latem nie tylko warto zadbać o zdrową dietę, lecz także powalczyć nieco ze skutkami upałów. Dlatego chłodniki to dania idealne na gorące dni.

Składniki

  • pęczek botwiny

  • 1 długi ogórek

  • 3-4 spore ogórki małosolne

  • pęczek rzodkiewek

  • pęczek koperku

  • 1 litr maślanki

  • 2 duże kubki jogurtu naturalnego

  • 1 drobiowa kostka rosołowa (najlepiej domowa)

  • sól, pieprz

  • 8 jaj

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Umytą botwinkę drobno kroimy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby wszystkie cząstki były lekko zanurzone. Do garnka dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu, aż buraczki staną się miękkie (ok. 20 min). Tak przygotowaną botwinkę wraz z wywarem odstawiamy do wystygnięcia.

  • Jajka gotujemy na twardo. Świeży ogórek obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Umyte rzodkiewki i ogórki małosolne również ścieramy. Koper drobno siekamy. Można zostawić kilka całych gałązek do dekoracji.

  • Do ugotowanej botwinki dodajemy starte warzywa, maślankę, jogurt i posiekany koper. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • Ugotowane wcześniej i ostudzone jajka obieramy i kroimy w ćwiartki. Część z nich dodajemy do gotowego chłodnika. Kilka ćwiartek można zostawić do dekoracji.

  • Tak przygotowaną zupę schładzamy. Chłodnik będzie się ładnie prezentował, gdy udekorujemy go ćwiartkami z jajek oraz gałązkami świeżego koperku.

ZOBACZ WIDEO o tym, dlaczego warto jeść jogurt!

Ocena: 0