Chłodnik z ogórków: łatwy przepis

Chłodnik z ogórków - łatwy przepis
Autor: Shutterstock.com Chłodnik z ogórków na bazie jogurtu z rzodkiewką i koperkiem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chłodnik jest jednym z najpopularniejszych dań polskiej kuchni spożywanych na zimno. Zazwyczaj przygotowuje się go z botwinki, ale równie smaczny jest chłodnik z ogórków. Jak przygotować staropolski chłodnik ogórkowy? To łatwe. Spróbuj i podziel się z nami wrażeniami!

Chłodnik to tradycyjna polska zupa spożywana na zimno. Jej odmiany znane są także w innych europejskich krajach. Hiszpanie przepadają za gazpacho, a mieszkańcy Bałkanów za taratorem. Na polskich stołach gości przede wszystkim chłodnik litewski, szczególnie w upalne letnie dni. Zgodnie z tradycyjnym przepisem przygotowuje się go na bazie botwinki, ale nie jest to jedyna odmiana chłodnika. 
Prosty chłodnik ze świeżych ogórków doskonale gasi pragnienie i odżywia ciało w tropikalną aurę. 

SKŁADNIKI

  • Na chłodnik ogórkowy:
  • 4-6 świeżych ogórków gruntowych 
  • 1,2 l kefiru lub jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki posiekanego kopru
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • 1/2 pęczka rzodkiewki, opcjonalnie
  • ziemniaki świeżo ugotowane
  • 4 jajka, po 1 na 1 osobę, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki dokładnie umyć, wyszorować szczotką, obciąć końce, a następnie zetrzeć na tarce wraz ze skórką (w zależności od upodobań na grubych lub drobnych oczkach). Można dodać kilka startych rzodkiewek.
  • Ząbek czosnku rozgnieść w prasce i dodać do ogórków.
  • Do ogórków dodać jogurt doprawić solą, pieprzem i koprem.
  • Chłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę (chyba, że składniki były uprzednio schłodzone).
  • Podawać z jajkiem oraz ziemniakami z wody z koperkiem.
Chłodniki – odżywcze i ochładzające zupy na gorące dni