Ogórki małosolne na sucho, bez zalewy: jak zrobić? [przepis]

Ogórki małosolne na sucho, bez zalewy: jak zrobić? [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ogórki małosolne na sucho? To jak najbardziej możliwe!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Czy można zrobić ogórki małosolne na sucho, czyli bez zalewy? Okazuje się, że tak! Co więcej, takie sprytne rozwiązanie stało się prawdziwym hitem w ostatnim czasie. Sprawdź, jak przygotować ogórki małosolne bez wody i słoików.

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych

  • 1 łyżka soli (najlepiej kamiennej niejodowanej do przetworów)

  • korzeń chrzanu (dł. ok. 10 cm)

  • 1 łyżka ziaren gorczycy

  • 5 ząbków czosnku

  • 2 gałązki kopru z baldaszkami (ew. pęczek koperku)

  • opcjonalnie: 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść chrzanu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki małosolne na sucho są delikatniejsze w smaku niż tradycyjne, bardziej chrupiące, a dodatkowo nie tracą koloru. Nic więc dziwnego, że robią coraz większą karierę. Aby je przygotować, potrzebujemy zamykanego woreczka foliowego, najlepiej takiego do przechowywania mrożonek.

  • Ogórki myjemy, lekko odcinamy końcówki – dzięki temu zniknie goryczka, a także wytworzy się wilgoć, która dobrze rozpuści sól. Wrzucamy ogórki do woreczka.

  • Korzeń chrzanu kroimy na małe kawałki, a ząbki czosnku na plasterki. Jeśli lubimy, możemy też przygotować pokruszone liście laurowe, lekko zgniecione ziarenka ziela angielskiego oraz liść chrzanu (ewentualnie: wiśni, porzeczki).

  • Wymienione składniki i gorczycę wrzucamy do ogórków. Równomiernie oprószamy je także solą. Przed zamknięciem woreczka warto usunąć z niego nadmiar powietrza.

  • Po zamknięciu delikatnie potrząsamy ogórkami, tak by przyprawy równomiernie się rozłożyły (uwaga tylko, by nie przedziurawić woreczka!).

  • Przez 4 godziny przechowujemy ogórki w lodówce, przez kolejne 20 godzin – w temperaturze pokojowej. W sumie można odczekać także 48 godzin.

  • Po otwarciu ogórki należy trzymać w lodówce. Smacznego!