Domowa kostka rosołowa - przepis na naturalna pastę bulionową

Domowa kostka rosołowa - przepis na naturalna pastę bulionową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowa kostka rosołowa to znakomita baza do zup i sosów.

Podajemy sprawdzony przepis na domową kostkę rosołową. Użycie gotowej kostki rosołowej to szybki patent na przygotowanie bulionu lub podkreślenie smaku potrawy. Szybki, ale niezbyt zdrowy, bo zazwyczaj takie kostki zawierają sporo chemicznych wzmacniaczy smaku i aromatu. Najlepiej bulionową bazę przygotować samodzielnie, wtedy dokładnie wiemy, co się w niej znajduje.

  • 300 g kleistej wołowiny

  • 300 g mięsa drobiowego

  • 3 duże marchewki

  • 1 średni seler

  • 2 średnie pietruszki

  • 2 cebule

  • szklanka soli

  • pół szklanki wody

  • 4 liście

  • 4 kulki ziela angielskiego

  • kolendra i czarny pieprz w ziarnach (po ok. 10 szt)

  • pęczek świeżego lubczyki i natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebule obrać i podpiec na suchej patelni, żeby lekko się przypaliły, zetrzeć na tarce.

  • Pozostałe warzywa obrać i również zetrzeć, wymieszać z cebulą.

  • Mięso zmielić w maszynce, przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać warzywa i podlać wodą.

  • Przyprawić utłuczonymi w moździerzu przyprawami, solą i ziołami.

  • Postawić na niewielkim ogniu i dusić ok 50 minut, często mieszając.

  • Zmiksować na pastę, przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Nasza kostka rosołowa nie jest kostką - ma postać pasty i najlepiej przechowywać ją w szklanym, szczelnie zamykanym słoiku i w lodówce. Smakuje o niebo lepiej niż kupne specyfiki, jest naturalna, nie zawiera sztucznych dodatków, a nadaje potrawom głębię i aromat.

tip dnia

Pastę można również włożyć do pojemniczków na lód i zamrozić. Wtedy powstaną kostki rosołowe.

Ocena: 2,7