Nalewka z malin na spirytusie: przepis na malinówkę

Nalewka z malin na spirytusie: przepis na malinówkę

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Do malinówki wykorzystujemy dojrzałe owoce bez żadnych uszkodzeń ani oznak pleśnienia

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

W końcu lata, kiedy owoce są najlepsze, najbardziej dojrzałe i najtańsze, warto przygotować z nich nalewkę. Nalewka z malin w zimowe dni rozgrzeje i pomoże na przeziębienie. Przygotowanie jej zajmie kilka chwil, a gdy minie parę tygodni, możesz delektować się pyszną malinówką. Sprawdź, jak zrobić nalewkę z malin na spirytusie.

Składniki

  • 1 kg malin
  • 0,5 l spirytusu (rozcieńczonego do 70%)
  • 0,5 kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na początku należy przebrać maliny i usunąć te uszkodzone i zepsute. Następnie owoce płuczemy i osuszamy, pozbywamy się wszelkich listków i szypułek.

  • Do dużego słoja wrzucamy maliny, zasypujemy je cukrem i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na około 6 tygodni. Co kilka dni należy wstrząsnąć słojem.

  • Po 6 tygodniach trzeba przecedzić przez gazę nalewkę i przelać ją do butelek.

Przepisy z tej kategorii