Sok z kiszonych buraków na odporność i dobrą morfologię
Nalewka malinowa babci Zosi: tradycyjny przepis [WIDEO]
![Nalewka malinowa babci Zosi: tradycyjny przepis [WIDEO]](https://cdn22.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/nalewka-malinowa-babci-zosi.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Nalewka malinowa przynosi ulgę podczas przeziębienia
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
Malinówka, podobnie jak inne nalewki, nie jest trudna w przygotowaniu, ale wymaga sporo cierpliwości. Jeśli pozwolimy jej jednak dostatecznie dojrzeć, odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem i aromatem. Jak zrobić nalewkę malinową według tradycyjnej receptury?
Składniki
0,5 kg malin
1 litr spirytusu 70 proc.
1 kg cukru
Przygotowanie krok po kroku:
Umyte maliny trzeba dokładnie utrzeć z cukrem i włożyć do słoja, po czym odstawić w słoneczne i ciepłe miejsce (na przykład na parapet okienny) na 2 dni.
Następnie dolać spirytus, dobrze wymieszać zawartość i przecedzić przez drobne sitko i gazę, po czym ponownie odstawić na kilka dni.
Przefiltrować nalewkę przez bibułę filtrującą, filtr do kawy lub grubo złożoną gazę i rozlać do butelek. Zakorkować i odstawić w ciemne miejsce na 4 miesiące. Po tym czasie warto nalewkę przefiltrować raz jeszcze.
Nalewka na malinach to nie tylko smaczny i wspaniale rozgrzewający napitek. Maliny w nalewce zachowują wszystkie te właściwości, które tracą w pasteryzowanym soku. Przy przeziębieniu kieliszeczek malinówki podziała lepiej niż większość specyfików z apteki.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Polecamy też: