Sok z kiszonych buraków na odporność i dobrą morfologię
Nalewka z malin: przepis na wytrawną i rozgrzewającą malinówkę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Nalewka z malin z mniejszą ilością cukru wyróżnia się bardziej wytrawnym smakiem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Nalewki z malin nie tylko wyjątkowo smakują, ale także mogą się przysłużyć zdrowiu. Ich napotne i rozgrzewające działanie sprawi, że przy przeziębieniu czy grypie szybciej staniemy na nogi. Podajemy przepis na malinówkę na spirytusie z mniejszą ilością cukru, a przez to wytrawniejszą w smaku.
Składniki
50 dag malin
0,5 l spirytusu (rozcieńczonego - 70%)
0,5 l wody
10 dag cukru
Przygotowanie krok po kroku:
Maliny przebrać, umyć. Wsypać do szklanego słoja, lekko rozgnieść i zalać spirytusem. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie.
Zlać płyn przez sito wyłożone bibułą. Zagotować cukier z wodą, przestudzić i dodać do nalewki.
Odstawić na tydzień. Przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać ok. 6 miesięcy.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Polecamy także:
Nalewka malinowa babci Zosi - tradycyjny przepis