Przepis dostałam od koleżanki z Czech. Aromatyczna pieczona herbata to smak lata zamknięty w słoiku

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Przepis na pečený čaj, czyli pieczoną herbatę, pochodzi z Czech. To hit tegorocznego sezonu na domowe przetwory. Stanowi jeden z najlepszych sposób na zamknięcie smaku letnich owoców w słoikach, po który można sięgnąć jesienią i zimą. Zobaczcie, jak Czesi robią pieczoną herbatę i skorzystajcie z ich tradycyjnej receptury. Poznajcie prosty i sprawdzony przepis na przedłużenie smaku owoców na zimę.
Czym jest czeska herbata pieczona?
Pečený čaj to tradycyjny czeski napój przygotowywany z pieczonych sezonowych owoców, przypraw i cukru. Jest to rodzaj syropu owocowego, który rozcieńcza się gorącą wodą, tworząc aromatyczną herbatę. To świetny pomysł na zakonserwowanie letnich owoców na zimę w słoikach.
Pieczenie owoców wydobywa ich naturalną słodycz i karmelizuje je, nadając syropowi głęboki smak. Po upieczeniu owoce są miękkie i rozpadają się. Tworzą gęsty, owocowy koncentrat, czyli tytułową pieczoną herbatę. Po przygotowaniu owoce wraz powstałym w czasie pieczenia syropem przekłada się do słoików i pasteryzuje. Dzięki temu przez całą zimę można cieszyć się smakiem lata.
Z czego zrobić czeską herbatę pieczoną?
Pečený čaj jest popularnym przetworem owocowym, który robi się w prawie każdym czeskim domu. Napój jest wyjątkowo dobry i ma pozytywny wpływ na zdrowie. Do jego przygotowania wykorzystuje się proste składniki, które są dostępne w naszych sklepach. W tym roku, robiąc przetwory z owoców, warto więc przygotować kilka słoiczków z pieczoną herbatą.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić domową pieczoną herbatę według czeskiego przepisu? Lista składników nie jest długa i obejmuje produkty, które z łatwością można kupić w naszych sklepach. Podstawę stanowią świeże sezonowe owoce, które właśnie teraz są najlepsze.
- sezonowe owoce – truskawki, maliny, wiśnie, jabłka, gruszki, śliwki, porzeczki, aronia
- cukier – można zastąpić go miodem lub syropem klonowym
- przyprawy – cynamon, kardamon, goździki, imbir, ekstrakt waniliowy, opcjonalnie anyż
Jak zrobić czeską herbatę pieczoną?
Chociaż przepis pochodzi od naszych południowych sąsiadów, my też możemy zrobić wyśmienitą pieczoną herbatę na chłodne dni. To prosty przepis na domowe przetwory z owoców, dzięki którym nawet w czasie mroźnej zimy można poczuć smak lata. Przygotowanie kilku słoiczków pieczonej herbaty nie jest trudne i nie wymaga skomplikowanych czynności. To jeden z najłatwiejszych przepisów na domowe przetwory, które idealnie sprawdzą się zimą. Wystarczy 1 łyżeczka pieczonej herbaty i szklanka wody, aby stworzyć pyszny i aromatyczny napój.
Jak więc zrobić pečený čaj według tego prostego przepisu? Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający napój łączy w sobie bogactwo smaków pieczonych owoców i przypraw. To świetny sposób na wykorzystanie dojrzewających na słońcu owoców i stworzenie wyjątkowego domowego napoju.
- 1. krok – umycie, osuszenie i pokrojenie owoców
- 2. krok – przełożenie owoców do formy do zapiekania
- 3. krok – wlanie soku cytrusowego i wsypanie cukru oraz przypraw
- 4. krok – upieczenie owoców w piekarniku
- 5. krok – przełożenie owoców i syropy do słoików i zapasteryzowanie
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżych sezonowych owoców (truskawki, maliny, wiśnie, jabłka, gruszki, śliwki, porzeczki, aronia)
- 500 g cukru
- 100 ml soku z owoców cytrusowych (cytryny, pomarańcze, mandarynek)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie owoce umyć i osuszyć. Większe pokroić na mniejsze kawałki.
- Owoce ułożyć w formie do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zalać sokiem z cytrusów, pospać wszystkimi przyprawami i zasypać cukrem. Wymieszać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 50 minut. Co jakiś czas zamieszać.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie owoce wraz z powstałym w czasie pieczenia syropem przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków.
- Zapasteryzować, a następnie wstawić do spiżarni lub przechowywać w kuchennej szafce.
- Wykorzystać jako syrop do wody w proporcji 1 łyżeczka na 1 szklankę.