Sok z kiszonych buraków na odporność i dobrą morfologię
Nalewka z malin na spirytusie i wódce: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Mocna nalewka z malin pomoże walczyć z przeziębieniem w zimowe dni
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
Malinówka, czyli nalewka z malin na spirytusie, jest mocna i wyrazista w smaku, a dzięki swoim właściwościom zdrowotnym postawi na nogi w czasie przeziębienia i grypy. Podajemy sprawdzony przepis na malinówkę.
Składniki
80 dag dojrzałych malin
40 dag cukru
0,5 l spirytusu 96 proc.
0,5 l wódki
Przygotowanie krok po kroku:
Dojrzałe maliny przebrać. Dokładnie opłukać owoce, a jeśli są brudne, koniecznie osączyć ręcznikiem papierowym.
Maliny włożyć do słoja, zalać spirytusem i wódką. Zostawić najlepiej w ciepłym miejscu na 5-6 dni. Pamiętać o tym, żeby codziennie wstrząsać słojem.
Po niespełna tygodniu zlać powstały syrop do butli. Maliny, które zostaną, koniecznie zasypać cukrem.
Kiedy cukier się rozpuści, zlać syrop i połączyć z odlanym wcześniej. Zlać do butelek i odstawić na 3 miesiące.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Polecamy też: