Nalewka malinowa babci Zosi: tradycyjny przepis

Nalewka malinowa babci Zosi: tradycyjny przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Nalewka malinowa przynosi ulgę podczas przeziębienia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Malinówka, podobnie jak inne nalewki, nie jest trudna w przygotowaniu, ale wymaga sporo cierpliwości. Jeśli pozwolimy jej jednak dostatecznie dojrzeć, odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem i aromatem. Jak zrobić nalewkę malinową według tradycyjnej receptury?

Składniki

  • 0,5 kg malin
  • 1 litr spirytusu 70 proc.
  • 1 kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte maliny trzeba dokładnie utrzeć z cukrem i włożyć do słoja, po czym odstawić w słoneczne i ciepłe miejsce (na przykład na parapet okienny) na 2 dni.

  • Następnie dolać spirytus, dobrze wymieszać zawartość i przecedzić przez drobne sitko i gazę, po czym ponownie odstawić na kilka dni.

  • Przefiltrować nalewkę przez bibułę filtrującą, filtr do kawy lub grubo złożoną gazę i rozlać do butelek. Zakorkować i odstawić w ciemne miejsce na 4 miesiące. Po tym czasie warto nalewkę przefiltrować raz jeszcze.

Nalewka na malinach to nie tylko smaczny i wspaniale rozgrzewający napitek. Maliny w nalewce zachowują wszystkie te właściwości, które tracą w pasteryzowanym soku. Przy przeziębieniu kieliszeczek malinówki podziała lepiej niż większość specyfików z apteki.

Przepisy z tej kategorii