Kefir miksuję z tymi składnikami. W kilka minut mam pyszne smoothie, które wspiera jelita i dodaje energii

smoothie miotełka
Autor: Shutterstock Zdrowe, pyszne i błyskawiczne. Energetyczne smoothie miotełka wspomaga jelita i pomaga schudnąć.
łatwy
5 min
2

Dieta wegetariańska

Jest pyszne i stanowi naturalną bombę witaminową. Działa jak miotełka w jelitach, poprawia trawienie i dodaje energii. Tak można opisać smakowite smoothie, od którego warto zaczynać każdy dzień. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, a różnicę można poczuć już po pierwszych dniach stosowania. Poznajcie przepis na pełne smaku i zdrowia smoothie miotełkę.

Jakie właściwości ma smoothie miotełka?

Znakomite smoothie to świetne uzupełnienie diety. To naturalny suplement bogaty w witaminy i minerały. Szczególnie polecane jest, kiedy przemiana materii nieco zwolniła i brakuje energii. Dzięki regularnemu piciu smoothie miotełki łatwo i szybko można zaradzić tym problemom.

Smoothie przygotowuje się ze składników, które są łatwo dostępne i można je kupić w wielu sklepach. Wyróżniają się pysznym smakiem i prozdrowotnymi właściwościami. Każdy z nich bogaty jest błonnik pokarmowy, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Kontroluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko niektórych chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów i cukrzycy typu 2. Przede wszystkim jednak największy i najlepszy wpływ na jelita.

  • Wspieranie zdrowej mikroflory jelitowej – błonnik jest pożywką dla pożytecznych bakterii w jelitach, wspierając ich wzrost i aktywność.
  • Regulacja pracy jelit – zapobiega zaparciom i biegunkom, a także pomaga w utrzymaniu regularnych wypróżnień.
  • Zwiększenie uczucia sytości – błonnik zwiększa objętość pokarmu w żołądku, dając uczucie sytości i zmniejszając apetyt.
  • Spowolnienie opróżniania żołądka – błonnik spowalnia tempo opróżniania żołądka, co pomaga w kontrolowaniu głodu.

Z czego zrobić smoothie miotełkę?

Aby przygotować dwie porcje zdrowego smoothie miotełki, potrzebne są proste składniki. Są łatwo dostępne i oferuje je wiele sklepów. Smoothie przygotowuje się na bazie kefiru wzbogaconego jabłkami i truskawkami. Koktajl najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, ale poza sezonem można wykorzystać mrożone truskawki. Do smoothie dodaje się także otręby, siemię lniane i nasiona chia, czyli składniki zawierające mnóstwo błonnika. Są polecane podczas diet odchudzających, ponieważ poprawiają pracę jelit, dają uczucie sytości i pomagają szybciej zrzucić zbędne kilogramy. Smak smoothie podkręca bogaty w witaminę C sok z cytryny.

Jak zrobić smoothie miotełkę?

Przepis na wyśmienite smoothie, które poprawia pracę jelit i dodaje energii, nie jest trudny. Przygotowanie takiego napoju zajmuje tylko kilka minut, więc można go zrobić rano jeszcze przed wyjściem z domu. Smoothie miotełkę najlepiej pić rano na czczo, aby w pełni wykorzystać jego działanie.

Jak więc zrobić smoothie miotełkę? To łatwy i błyskawiczny przepis na porcję zdrowia w jednej szklance. Przyda się blender, który połączy wszystkie składniki w jedną pyszną całość.

  • 1. krok – zalanie wrzątkiem otrębów, siemienia lnianego i nasion chia
  • 2. krok – zmiksowanie kefiru z owocami i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – przelanie smoothie do szklanek i wypicie od razu

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki kefiru
  • 2 jabłka
  • 150 g truskawek
  • 4 suszone śliwki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka otrębów pszennych lub owsianych
  • 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki nasion chia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Otręby, siemię lniane i nasiona chia przesypać do miseczki. Dodać posiekane suszone śliwki. Zalać wrzątkiem, tak aby znajdowały się pod powierzchnią wody. Odstawić na 10 minut.
  • Do blendera przełożyć pokrojone na mniejsze kawałki jabłka (nie obierać ze skórki) i truskawki.
  • Wlać kefir i sok z cytryny. Dodać napęczniałe nasiona.
  • Zmiksować na gładki koktajl.
  • Przelać do szklanek i podawać od razu. Najlepiej pić na czczo.
Cudowne SIEMIĘ LNIANE - do picia, na włosy i skórę, zamiast jajka
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej