Nalewka malinowa z rumem: sprawdzony przepis na malinówkę

Nalewka malinowa z rumem: sprawdzony przepis na malinówkę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Nalewka pozwala uchwycić na dłużej smak dojrzałych malin

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Nalewka malinowa z rumem idealnie smakuje w chłodne, jesienne wieczory. Jak zrobić ten aromatyczny trunek? Oto sprawdzony przepis na nalewkę z malin i rumu!

Składniki

  • 2 kg dojrzałych malin

  • 80 dag cukru

  • 0,5 litra spirytusu

  • 0,5 litra białego rumu

  • 2 plasterki limonki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Maliny przebrać, a jeżeli są bardzo brudne, opłukać i osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym.

  • Wsypać do dużego słoja, przesypując cukrem. Odstawić na 3 dni. Każdego dnia wstrząsać słojem.

  • Po tym czasie zalać spirytusem i wrzucić do środka plasterki limonki. Odstawić na tydzień.

  • Zlać płyn znad malin, pozostałe owoce zalać rumem i dokładnie wymieszać. Odstawić na tydzień, codziennie kilkakrotnie wstrząsając słojem.

  • Połączyć rum ze spirytusem. Przefiltrować przez gazę, rozlać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce co najmniej na pół roku.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Polecamy również:

Nalewka z malin na spirytusie

Nalewka malinowa babci Zosi - tradycyjny przepis

Nalewka z malin na spirytusie i wódce

Nalewka z malin z miodem

Wytrawna nalewka z malin

Nalewka z malin na spirytusie

Ocena: 3