Sok z kiszonych buraków na odporność i dobrą morfologię
Nalewka malinowa z rumem: sprawdzony przepis na malinówkę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Nalewka pozwala uchwycić na dłużej smak dojrzałych malin
Ocena: 4,5
Poziom: ŚREDNI
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Nalewka malinowa z rumem idealnie smakuje w chłodne, jesienne wieczory. Jak zrobić ten aromatyczny trunek? Oto sprawdzony przepis na nalewkę z malin i rumu!
Składniki
2 kg dojrzałych malin
80 dag cukru
0,5 litra spirytusu
0,5 litra białego rumu
2 plasterki limonki
Przygotowanie krok po kroku:
Maliny przebrać, a jeżeli są bardzo brudne, opłukać i osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym.
Wsypać do dużego słoja, przesypując cukrem. Odstawić na 3 dni. Każdego dnia wstrząsać słojem.
Po tym czasie zalać spirytusem i wrzucić do środka plasterki limonki. Odstawić na tydzień.
Zlać płyn znad malin, pozostałe owoce zalać rumem i dokładnie wymieszać. Odstawić na tydzień, codziennie kilkakrotnie wstrząsając słojem.
Połączyć rum ze spirytusem. Przefiltrować przez gazę, rozlać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce co najmniej na pół roku.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Polecamy również:
Nalewka malinowa babci Zosi - tradycyjny przepis