Mrożona herbata z jagodami to ulubiony letni napój mojej rodziny. Wystarczy kilka składników

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Nie masz pomysłu na ciekawy napój na lato? Ta mrożona herbata z jagodami sprawdzi się idealnie. Przepis na nią jest niezwykle prosty, a napój wychodzi pełen smaku. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tym napojem. To prawdziwy hit tego lata.
Mrożona herbata z jagodami. Idealny sposób na letnie orzeźwienie
Owocowa świeżość do pary z goryczką herbaty, czyli idealny sposób na letnie orzeźwienie. Nasza mrożona herbata z jagodami będzie wspaniale smakować, a przy okazji obłędnie wyglądać. To świetny sposób na ochłodę w ciepłe, letnie dni.
Ten napój sprawdzi się każdego dnia. Nie znajdziemy tu sztucznych barwników, ani aromatów. Mimo tego nasz napój będzie miał głęboki i intensywny smak, to idealna alternatywa dla dostępnych w sklepie napojów. Nasza herbata będzie delikatnie słodka, ale z nutką kwaskowości.
Co więcej, ten przepis można dowolnie modyfikować. Zamiast jagód możemy wykorzystać na przykład borówki, maliny czy truskawki. Możemy również zrobić owocową mieszankę, która świetnie sprawdzi się w mrożonej herbacie.
Ten napój to świetne orzeźwienie, które jest pełne antyoksydantów. Oznacza to, że świetnie sprawdzi się w spieraniu układu odpornościowego, a także pomoże zwalczyć wolne rodniki. Jeśli więc szukamy sposobu na letnie orzeźwienia - to sprawdzi się idealnie
SKŁADNIKI
- 2 torebki czarnej lub zielonej herbaty
- 500 ml wrzątku
- 250 ml zimnej wody
- 1 szklanka świeżych jagód
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- kostki lodu
- kilka listków mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dzbanku zaparzamy dwie torebki herbaty.
- Odstawiamy na około 7 minut.
- Wyciągamy torebki i odstawiamy do ostygnięcia.
- W niewielkim garnku podgrzewamy jagody z 2 łyżkami wody i miodem.
- Gotujemy około 5 minut, aż puszczą sok.
- Do przestudzonej herbaty dodajemy nasze jagody, zimną wodę i sok z cytryny.
- Całość dokładnie mieszamy.
- WKładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
- Serwujemy z lodem i miętą.