Mrożona herbata z jagodami to ulubiony letni napój mojej rodziny. Wystarczy kilka składników

Mrożona herbata z jagodami to ulubiony letni napój mojej rodziny. Wystarczy kilka składników
Autor: Shutterstock.com Mrożona herbata z jagodami to ulubiony letni napój mojej rodziny. Wystarczy kilka składników
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Nie masz pomysłu na ciekawy napój na lato? Ta mrożona herbata z jagodami sprawdzi się idealnie. Przepis na nią jest niezwykle prosty, a napój wychodzi pełen smaku. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tym napojem. To prawdziwy hit tego lata.

Mrożona herbata z jagodami. Idealny sposób na letnie orzeźwienie

Owocowa świeżość do pary z goryczką herbaty, czyli idealny sposób na letnie orzeźwienie. Nasza mrożona herbata z jagodami będzie wspaniale smakować, a przy okazji obłędnie wyglądać. To świetny sposób na ochłodę w ciepłe, letnie dni.

Ten napój sprawdzi się każdego dnia. Nie znajdziemy tu sztucznych barwników, ani aromatów. Mimo tego nasz napój będzie miał głęboki i intensywny smak, to idealna alternatywa dla dostępnych w sklepie napojów. Nasza herbata będzie delikatnie słodka, ale z nutką kwaskowości.

Co więcej, ten przepis można dowolnie modyfikować. Zamiast jagód możemy wykorzystać na przykład borówki, maliny czy truskawki. Możemy również zrobić owocową mieszankę, która świetnie sprawdzi się w mrożonej herbacie.

Ten napój to świetne orzeźwienie, które jest pełne antyoksydantów. Oznacza to, że świetnie sprawdzi się w spieraniu układu odpornościowego, a także pomoże zwalczyć wolne rodniki. Jeśli więc szukamy sposobu na letnie orzeźwienia - to sprawdzi się idealnie

SKŁADNIKI

  • 2 torebki czarnej lub zielonej herbaty
  • 500 ml wrzątku
  • 250 ml zimnej wody
  • 1 szklanka świeżych jagód
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kostki lodu
  • kilka listków mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dzbanku zaparzamy dwie torebki herbaty.
  • Odstawiamy na około 7 minut.
  • Wyciągamy torebki i odstawiamy do ostygnięcia.
  • W niewielkim garnku podgrzewamy jagody z 2 łyżkami wody i miodem.
  • Gotujemy około 5 minut, aż puszczą sok.
  • Do przestudzonej herbaty dodajemy nasze jagody, zimną wodę i sok z cytryny.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • WKładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Serwujemy z lodem i miętą.
Czy herbata jest zdrowa? Jakie właściwości lecznicze posiada herbata?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej