Herbata - jakie są rodzaje herbaty?

2018-01-09 8:48

Na świecie jest wiele rodzajów herbaty - przedstawiamy właściwości tych najpopularniejszych czyli czarnej, czerwonej, białej i zielonej. Warto wiedzieć, że herbata może obniżyć ciśnienie, zawiera wiele witamin i soli mineralnych oraz pobudza trawienie. Sprawdź, w jaki jeszcze sposób wpływa na zdrowie?

herbata_jakie_sa_rodzaje_herbaty.jpg
Autor: photos.com Herbata jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Przeczytaj, jakie właściwości mają najpopularniejsze herbaty świata.

Spis treści

  1. Czarna herbata
  2. Zielona herbata
  3. Czerwona herbata
  4. Biała herbata

Czarna herbata

Jest najpopularniejsza i najczęściej spożywana wśród herbat. Otrzymuje się ją z liście ostrokrzewu, które po zwiędnięciu są poddawane fermentacji. Napar z czarnej herbaty ma intensywny ciemny lub czerwony kolor. Ten rodzaj herbaty produkuje się na plantacjach w Indiach, Afryce i Chinach. Szczególnie cenione są herbaty z indyjskich prowincji Darjeeling, Cejlon i lankijski Asam. Czarną herbatę parzy się przez 3-5 min w temperaturze 95 stopni C.

Zielona herbata

Jest bardzo ceniona ze względu na właściwości zdrowotne - ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, zmniejsza poziom cholesterolu i zapobiega nowotworom. Zawiera też dużo witamin B, C i E oraz soli mineralnych i garbników. Zieloną herbatę również otrzymuje się z liści ostrokrzewu, ale po zwiędnięciu są one jedynie suszone. Napar ma barwę jasnożółtą, ale jest bardziej gorzki niż ten z czarnej herbaty. Zieloną herbatę parzy się w temperaturze 60-80 stopni C do 3 min. Można ją parzyć trzy razy, przy czym najbardziej wartościowy jest drugi napar.   

Czerwona herbata

W jej przypadku proces fermentacji jest krótszy niż czarnej herbaty. Czerwona herbata jest wytwarzana m.in. w Chinach i na Tajwanie. Napar z niej ma intensywny, nieco korzenny aromat. Również ta herbata wpływa pozytywnie na nasz organizm - obniża ciśnienie krwi, pobudza procesy trawienne, poprawia pamięć, wspomaga pracę wątroby, zawiera też wiele mikroelementów i związków mineralnych. Parzy się ją wielokrotnie w temperaturze 95 stopni C przez mniej więcej 3 min.

Biała herbata

Jest to najlepszy gatunek herbaty produkowany na niewielką skalę w Chinach. Zbiór pączków białej herbaty odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się do życia. Jej liście są poddawane jedynie procesowi więdnięcia i suszenia. Najbardziej ceniona, ale też najdroższa biała herbata to Yin Zhen (Srebrna Igła) zrywana ręcznie dwa razy do roku. Białą herbatę parzy się przez  5-7 min w temperaturze około 85 stopni C. Można to robić trzykrotnie.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE