Herbata - jakie są rodzaje herbaty?
Na świecie jest wiele rodzajów herbaty - przedstawiamy właściwości tych najpopularniejszych czyli czarnej, czerwonej, białej i zielonej. Warto wiedzieć, że herbata może obniżyć ciśnienie, zawiera wiele witamin i soli mineralnych oraz pobudza trawienie. Sprawdź, w jaki jeszcze sposób wpływa na zdrowie?
Spis treści
Czarna herbata
Jest najpopularniejsza i najczęściej spożywana wśród herbat. Otrzymuje się ją z liście ostrokrzewu, które po zwiędnięciu są poddawane fermentacji. Napar z czarnej herbaty ma intensywny ciemny lub czerwony kolor. Ten rodzaj herbaty produkuje się na plantacjach w Indiach, Afryce i Chinach. Szczególnie cenione są herbaty z indyjskich prowincji Darjeeling, Cejlon i lankijski Asam. Czarną herbatę parzy się przez 3-5 min w temperaturze 95 stopni C.
Zielona herbata
Jest bardzo ceniona ze względu na właściwości zdrowotne - ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, zmniejsza poziom cholesterolu i zapobiega nowotworom. Zawiera też dużo witamin B, C i E oraz soli mineralnych i garbników. Zieloną herbatę również otrzymuje się z liści ostrokrzewu, ale po zwiędnięciu są one jedynie suszone. Napar ma barwę jasnożółtą, ale jest bardziej gorzki niż ten z czarnej herbaty. Zieloną herbatę parzy się w temperaturze 60-80 stopni C do 3 min. Można ją parzyć trzy razy, przy czym najbardziej wartościowy jest drugi napar.
Czerwona herbata
W jej przypadku proces fermentacji jest krótszy niż czarnej herbaty. Czerwona herbata jest wytwarzana m.in. w Chinach i na Tajwanie. Napar z niej ma intensywny, nieco korzenny aromat. Również ta herbata wpływa pozytywnie na nasz organizm - obniża ciśnienie krwi, pobudza procesy trawienne, poprawia pamięć, wspomaga pracę wątroby, zawiera też wiele mikroelementów i związków mineralnych. Parzy się ją wielokrotnie w temperaturze 95 stopni C przez mniej więcej 3 min.
Biała herbata
Jest to najlepszy gatunek herbaty produkowany na niewielką skalę w Chinach. Zbiór pączków białej herbaty odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się do życia. Jej liście są poddawane jedynie procesowi więdnięcia i suszenia. Najbardziej ceniona, ale też najdroższa biała herbata to Yin Zhen (Srebrna Igła) zrywana ręcznie dwa razy do roku. Białą herbatę parzy się przez 5-7 min w temperaturze około 85 stopni C. Można to robić trzykrotnie.