Robię te ciastka zawsze kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Są bogate w błonnik i antyoksydanty

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszne i chrupiące ciasteczka owsiane to świetny pomysł, by zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Są nie tylko przepyszne, ale również niezwykle zdrowe. Znajdziemy w nich bogactwo błonnika i antyoksydantów. Warto sobie ten przepis zapisać, nie tylko na czas diety, ale na każdy dzień.
Zdrowe ciastka idealne na dietę. Zasmakują każdemu
Ciastka owsiane z miodem i borówkami to idealna alternatywa dla pełnych kalorii słodyczy. Są nie tylko o wiele mniej kaloryczne, ale również zdrowsze, lekkostrawne i pełne wartościowych składników.
Ciastka owsiane są bogate w błonnik, dzięki czemu nie tylko wspierają trawienie, ale również zapewniają uczucie sytości. Co więcej, nie dodajemy do nich cukru, a miodu, dzięki czemu dostarczamy organizmowi antyoksydantów. Miód ma również właściwości przeciwzapalne.
Nie można również zapomnieć o borówkach, które nie tylko wspierają odporność i poprawiają prace mózgu, ale również są nieocenionym źródłem antyoksydantów. Jeśli chcemy dodawać więcej białka, możemy dorzucić do naszych ciastek odrobinę zmielonych orzechów.
Jak zrobić ciastka owsiane z borówkami? Prosty i szybki przepis
Same ciastka są niezwykle proste w wykonaniu. Wystarczy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wymieszać wszystkie suche składniki w jednej misce, a w drugiej mokre składniki. Następnie je ze sobą dokładnie mieszamy i dodajemy nasze borówki.
Ciastka wykładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając, by delikatnie je spłaszczyć. Pieczemy przez około 12-15 minut.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki pszennej (lub pełnoziarnistej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 jajko
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki świeżych borówek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzewamy 180 stopni.
- Na blachę kładziemy papier do pieczenia.
- W misce mieszamy płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
- W osobnej misce ubijamy jajko, dodajemy miód, masło i ekstrak waniliowy.
- Mokre składniki dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy.
- Na sam koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy je z ciastem.
- Za pomocą łyżki nakładamy porcje na blachę, formując ciastka.
- Pieczemy 12-15 minut, aż będą miały złocisty kolor.