Robię te ciastka zawsze kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Są bogate w błonnik i antyoksydanty

2025-02-19
Kinga Goldstein
Robię te ciastka zawsze kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Są bogate w błonnik i antyoksydanty
Autor: Shutterstock.com Robię te ciastka zawsze kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Są bogate w błonnik i antyoksydanty
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszne i chrupiące ciasteczka owsiane to świetny pomysł, by zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Są nie tylko przepyszne, ale również niezwykle zdrowe. Znajdziemy w nich bogactwo błonnika i antyoksydantów. Warto sobie ten przepis zapisać, nie tylko na czas diety, ale na każdy dzień.

Zdrowe ciastka idealne na dietę. Zasmakują każdemu

Ciastka owsiane z miodem i borówkami to idealna alternatywa dla pełnych kalorii słodyczy. Są nie tylko o wiele mniej kaloryczne, ale również zdrowsze, lekkostrawne i pełne wartościowych składników. 

Ciastka owsiane są bogate w błonnik, dzięki czemu nie tylko wspierają trawienie, ale również zapewniają uczucie sytości. Co więcej, nie dodajemy do nich cukru, a miodu, dzięki czemu dostarczamy organizmowi antyoksydantów. Miód ma również właściwości przeciwzapalne.

Nie można również zapomnieć o borówkach, które nie tylko wspierają odporność i poprawiają prace mózgu, ale również są nieocenionym źródłem antyoksydantów. Jeśli chcemy dodawać więcej białka, możemy dorzucić do naszych ciastek odrobinę zmielonych orzechów.

Jak zrobić ciastka owsiane z borówkami? Prosty i szybki przepis

Same ciastka są niezwykle proste w wykonaniu. Wystarczy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wymieszać wszystkie suche składniki w jednej misce, a w drugiej mokre składniki. Następnie je ze sobą dokładnie mieszamy i dodajemy nasze borówki.

Ciastka wykładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając, by delikatnie je spłaszczyć. Pieczemy przez około 12-15 minut.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (lub pełnoziarnistej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki świeżych borówek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzewamy 180 stopni.
  • Na blachę kładziemy papier do pieczenia.
  • W misce mieszamy płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  • W osobnej misce ubijamy jajko, dodajemy miód, masło i ekstrak waniliowy.
  • Mokre składniki dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy.
  • Na sam koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy je z ciastem.
  • Za pomocą łyżki nakładamy porcje na blachę, formując ciastka.
  • Pieczemy 12-15 minut, aż będą miały złocisty kolor.
W formie 24 - Co się kryje w gotowych ciastkach
Kinga Goldstein