Ciasteczka owsiane mocno czekoladowe. Prosty przepis na deser bez pieczenia
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Ciasteczka owsiane to propozycja na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia. W tym przepisie ciasteczka owsiane robi się łatwo i szybko bez użycia piekarnika z łatwo dostępnych składników. Smakują obłędnie i nie można im się oprzeć. Dowiedzcie się, jak zrobić pyszne ciasteczka owsiane bez pieczenia.
Czy ciasteczka owsiane są zdrowe?
W tym przepisie na domowe ciasteczka owsiane wykorzystuje się proste produkty, które charakteryzują się wysoką zawartością witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych substancji. Dostarczają wielu cennych związków, które zapewniają prawidłową pracę całego organizmu. Do zrobienia pysznych ciasteczek z płatków owsianych, których nie trzeba piec, potrzebne są takie artykuły jak:
- płatki owsiane
- gorzka czekolada
- mleko
- cukier kokosowy
- masło
- kakao
Jak zrobić ciasteczka owsiane bez pieczenia?
Przepis na ciasteczka owsiane bez pieczenia jest bardzo łatwy. Do zagotowanego mleka z dodatkiem cukru kokosowego, posiekanej gorzkiej czekolady i masła dodaje się płatki owsiane wymieszane z kakao. Z powstałej masy formuje się kulki, układa na blaszce i rozpłaszcza, tak aby powstały okrągłe ciasteczka. Należy zachować odstępy między ciasteczkami, aby się nie skleiły. Ciasteczka owsiane chłodzi się w lodówce. Są gotowe do jedzenia po kilku godzinach.
Jak podawać ciasteczka owsiane bez pieczenia?
Pyszne domowe ciasteczka owsiane są uniwersalne i zawsze smakują. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, a ich przygotowanie jest tak łatwe, można robić je bez względu na okazję czy bez okazji. To sprawdzony przepis na deser po rodzinnym obiedzie. Można wcinać je jako przekąskę na słodko między posiłkami. Doskonale zastąpią gotowe batony i wafelki ze sklepu.
SKŁADNIKI
- 350 g płatków owsianych
- 120 ml mleka
- 100 g cukru kokosowego
- 80 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 70 g masła
- 15 g kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane przesypać do miski. Wsypać kakao i wymieszać.
- Do rondelka wlać mleko. Wsypać cukier i gorzką czekoladę. Dodać masło i i podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając. Zagotować i zestawić rondelek z ognia.
- Do gorącej masy wsypać płatki owsiane z kakao. Dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi nabierać porcje ciasta i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać, nadając kształt okrągłego ciasteczka.
- Blachę wstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia.