Domowa nalewka agrestowa - przepis mamy Eli

Domowa nalewka agrestowa - przepis mamy Eli

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Agrest - doskonały materiał do produkcji nalewek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Najlepsze nalewki powstają według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dzisiaj podajemy przepis na nalewkę z agrestu według receptury mamy Eli. Sprawdź, jak ją przygotować i ciesz się jej wybornym słodko-kwaśnym smakiem.

Składniki

  • 2 kg agrestu

  • 1 kg cukru

  • 1/2 litra spirytusu

  • 1/2 litra wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyć i odszypułkować agrest. Owoce przekroić na polówki i zasypać cukrem. Włożyć wszystko do do słoika, szczelnie zamknąć i postawić w ciepłym miejscu do momentu, aż owoce puszczą sok. Co jakiś czas potrząsać słoikiem, aby cukier się rozpuścił.

  • Kiedy znikną wszystkie kryształki cukru należy dodać wodę i spirytus, a następnie odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce.

  • Po upływie tego czasu przelać nalewkę przez gazę tak, aby do pozbyć się kawałków owoców i ponownie odstawić w ciemne miejsce na miesiąc.