Słodko-kwaśna nalewka agrestowa - sprawdzony przepis na domową agrestówkę

Słodko-kwaśna nalewka agrestowa - sprawdzony przepis na domową agrestówkę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Agrest - doskonały materiał do produkcji nalewek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Agrestówka przygotowywana bez przypraw ma delikatny, słodko -kwaśny smak. Jeśli uznasz jednak, że powinna być bardziej wyrazista, możesz dodać do niej nieco wanilii lub cynamonu. Nalewka z agrestu nie wymaga długiego leżakowania - wystarczy jej miesiąc, by była pyszna, ale z każdym kolejnym nabiera intensywniejszego smaku i koloru.

Składniki

  • 2 kg agrestu

  • 4 szklanki cukru

  • 2 szklanki spirytusu

  • 2 szklanki wody

  •  

  • Przygotuj też:

  • szklany słój lub gąsiorek

  • bibułę do filtrowania

  • butelki

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Agrest umyj i odszypułkuj, przekrój na połówki, włóż do słoja i zasyp cukrem.

  • Szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce, aż puszczą sok.

  • Co jakiś czas potrząsaj słoikiem, aby cukier się rozpuścił.

  • Kiedy kryształki cukru nie będą już widoczne, dodaj wodę i spirytus i odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce.

  • Przefiltruj i ponownie postaw w ciemnym miejscu na miesiąc.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Polecamy także:

Deserowe wino z agrestu

Kompot z truskawek i agrestu

Sok pitny z agrestu i czarnej porzeczki

Ocena: 2,7