Jadalne chwasty - które dzikie zioła można wykorzystywać w kuchni?

2022-04-27 14:20

Jadalne chwasty podbijają polską kuchnię. Nic dziwnego, bo nasze łąki i lasy obfitują w wiele gatunków jadalnych ździebeł. Które dzikie rośliny nadają się do jedzenia i jakie są ich właściwości? Podpowiadamy!  

Jadalne chwasty - które dzikie zioła można wykorzystywać w kuchni? [WIDEO]
Autor: Shutterstock Wiele chwastów jest jadalnych, można z nich zrobić odżywcza sałatkę.

Spis treści

  1. Jadalne chwasty
  2. Galeria: Smaczne leki z domowej apteki - 7 przepisów

Zgodnie z najnowszymi trendami w kuchni i gotowaniu zioła, które nie tak dawno wkroczyły na nasze stoły, wypierane są przez coraz to dziksze okazy. Jeszcze do niedawna czytaliśmy o zastosowaniach bazylii, tymianku, estragonu, dziś przeszukujemy strony internetowe w poszukiwaniu informacji o pokrzywie, czosnku niedźwiedzim, koniczynie oraz tych bardziej ekstrawaganckich przykładach jadalnych chwastów, takich jak bluszczyk kurdybanek czy ziarnopłon wiosenny. Wraz z początkiem maja warto wybrać się na łąkę, gdyż większość dzikich ziół rośnie już w najlepsze.

Jadalne chwasty

  • Pokrzywa - obfitującą w witaminy pokrzywę trudno pomylić z innymi dzikimi ziołami. Jej liście możemy wykorzystać do przygotowania aromatycznego naparu, który nie tylko poprawi wygląd skóry i paznokci, lecz również pobudzi produkcję czerwonych krwinek, co uchroni organizm przez wiosennym osłabieniem. Młode pokrzywy, przed kwitnieniem można również wykorzystać do przygotowania zup, sałatek i koktajli.

Dziki barszcz z soku brzozowego i młodej pokrzywy

Sorbet z młodych pokrzyw - przepis na niebanalny deser

Prosta sałatka z pokrzywy i natki pietruszki

Pieczeń rzymska z liśćmi młodej pokrzywy

Beszamel - Jadalne chwasty
  • Koniczyna - polna koniczyna to kolejne dzikie zioło, które powinno latem gościć na naszym stole. Jadalne są zarówno liście, jak i kwiatostany. Te ostatnie mogą stanowić dodatek i ozdobę dla sałatek. Liście można wykorzystać do przygotowania pachnącego naparu lub jako zastępnik szpinaku. Kwiaty koniczyny to także świetny surowiec do przygotowania syropów i nalewek.

Syrop z kwiatów czerwonej koniczyny

Nalewka z kwiatów koniczyny

  • Czosnek niedźwiedzi – najłatwiej będzie go znaleźć w rejonach górskich – Sudetach i Karpatach, ale można go spotkać również na innych obszarach Polski. Rośnie w kępach, ma wydłużone liście i białe kwiatostany. Ze względu na to, że podlega częściowej ochronie, lepiej nie zbierać go w lasach, lecz zdecydować się na własną uprawę. Czosnek niedźwiedzi może być stosowany jako dodatek do zup, sałatek i wszystkich tych potraw, które jadamy z dodatkiem zwykłego czosnku. Jest ceniony za wysoką zawartość witaminy C.

Polecamy: 10 pomysłów na wykorzystanie czosnku niedźwiedziego w kuchni

  • Mniszek lekarski - należy do roślin oczyszczających organizm i wzmacniających jego odporność – zapobiega awitaminozie i alergii, obniża poziom cholesterolu. Jest coraz chętniej wykorzystywany w kuchni, nie tylko w zielarstwie. Jadalne są jego liście i kwiaty, z których można przygotować pyszne sałatki, zupy i przekąski. Znakomite są również przetwory z mniszka - miodek, syrop, nalewka czy wino.

Duszone liście mniszka z czosnkiem i orzechami piniowymi

Kapary z pączków mniszka lekarskiego

Galaretka z mniszka lekarskiego

  • Bluszczyk kurdybanek – ten jadalny chwast łatwo rozpoznać po jego sercowatych liściach i uniesionych łodygach z błękitnymi kwiatami. Bluszczyk kurdybanek sprawdzi się szczególnie dobrze jako dodatek do zapiekanek, potraw z ziemniaków czy mięs. Napar z kurdybanku wykazuje korzystne działanie na układ trawienny i oddechowy.

Galeria: Smaczne leki z domowej apteki - 7 przepisów