Galaretka jabłkowa z obierek: sprytny sposób na wykorzystanie resztek z jabłek
Leczo z fasolką szparagową - przepis na danie do słoika

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Leczo z fasolką szparagową.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Przepis na leczo od lat cieszy się niesłabnącą popularnością i doczekał się wielu modyfikacji. Jedną z nich jest wersja z fasolką. Fasolka szparagowa jest jednym z najzdrowszych warzyw - sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego, obniża LDL (zły cholesterol), zmniejsza wchłanianie tłuszczu, a także chroni przed rakiem. Sprawdź czy leczo z fasolką nie zasmakuje Ci bardziej niż tradycyjne.
Składniki
1 kg czerwonej lub żółtej papryki
2 kg pomidorów
1/2 kg cebuli
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
sól
cukier
Przygotowanie krok po kroku:
Papryki umyj, przekrój, oczyść i pokrój w paseczki.
Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki.
Cebule obierz i pokrój w półplasterki.
Fasolkę umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki.
Paprykę, cebulę i fasolkę zanurz na 2 minuty we wrzątku, przelej na sicie zimną wodą, osącz, wymieszaj z pomidorami, mieszankę posól i ewentualnie posłódź do smaku.
Warzywa nałóż do wyparzonych słoików, dodaj ziele angielskie i pieprz, zakręć i zapasteryzuj.
Polecamy także:
Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym
Doskonała fasolka szparagowa w słoikach na zimę
Fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej do słoików
Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta
Smakowite roladki schabowe z fasolką i papryką