Porzeczki we własnym soku na zimę: jak zamknąć smak lata w słoiku? [przepis]

2019-07-04
Porzeczki na zimę: jak zamknąć smak lata w słoiku? [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Nawet zimą można się cieszyć smakiem porzeczek
łatwy
30 min
4

Przetwory z porzeczek, pozwalają cieszyć się smakiem lata także zimą. Czerwone porzeczki - mniej popularne od czarnych - można łatwo "zakonserwować" w słoikach, a gdy nadejdą zimowe chłody, dodawać je do deserów i ciast albo przyrządzić z nich kompot. Jak zrobić porzeczki w soku własnym?

Składniki

2 kg czerwonych porzeczek

8 czubatych łyżek cukru

8 łyżek wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Porzeczki dokładnie umyć, usunąć szypułki. Wsypać do 4 sporych słoików (jednakowych) do pełna.

Do każdego słoika dodać 2 czubate łyżki cukru i wlać 2 łyżki wody.

Słoiki ustawić w garnku na ściereczce, nalać wody i gotować około 20 minut. Zostawić do lekkiego ostygnięcia, sprawdzić, czy zakrętki nie przeciekają, i ustawić słoiki do góry dnem do wystudzenia.

Tak zakonserwowane porzeczki nadają się na kisiel, kompot (po dosłodzeniu i rozcieńczeniu) oraz do deserów i ciast.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

 

Polecamy również:

Sok z czerwonej porzeczki

Sorbet z czarnych porzeczek

Kompot z czerwonych porzeczek

Czarna porzeczka w syropie

Domowy sok pitny z czarnych porzeczek