Kompot z czerwonych porzeczek - przepis cioci Jadzi

2021-03-29
Kompot z czerwonych porzeczek: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Pyszny kompot z czerwonych porzeczek.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

W sezonie porzeczkowym warto zrobić zapasy na zimę, które w chłodne dni przypomną zapach lata. Tym razem podajemy przepis na kompot z czerwonych porzeczek. Jest prosty w przygotowaniu, a przy minimum składników jest wyborny w smaku.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Porzeczki trzeba przebrać, umyć i osączyć z wody.
  • Następnie należy wsypać owoce do słoików i potrząsnąć naczyniami tak, aby porzeczki odpowiednio się ułożyły.
  • Później trzeba zagotować w garnku wodę z cukrem i gorącym syropem zalać porzeczki w słoikach.
  • Na koniec należy zamknąć słoiki i poddać je pasteryzacji.
  • Owoce w słoikach o pojemności 0,5 l pasteryzuje się 20 minut.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?